Linkovi

Biden u Europarlamentu: SAD ostaju predane razmještanju proturaketnog sustava u Europi


Dopredsjednik Biden se obraća Europskom parlamentu
Dopredsjednik Biden se obraća Europskom parlamentu

Govoreći pred Europskim parlamentom američki je dopredsjednik dodao da Sjedinjene Države i Europska unija stoje jedno uz drugo kako bi se spriječilo Iran da konstruira nuklearno oružje

Američki dopredsjednik Joseph Biden izjavio je danas da Washington ostaje predan razmještanju svog planiranog proturaketnog sustava u Europi kao protutežu opasnosti koja prijeti od iranskog nuklearnog programa i njegovih balističkih raketa dugog dometa.

Govoreći pred Europskim parlamentom američki je dopredsjednik dodao da Sjedinjene Države i Europska unija stoje jedno uz drugo kako bi se spriječilo Iran da konstruira nuklearno oružje. Gospodin Biden je također zatražio od eurozastupnika da sklope sa Sjedinjenim Državama sporazum o razmjeni i skupljanju informacija o bankovnim transferima u istragama vezanim uz terorističku djelatnost.

Joseph Biden: Što duže budemo bili bez sporazuma o praćenju financijskih transakcija terorista, bit će veća opasnost od terorističkog napada koji se mogao spriječiti. Kao čelnici mi dijelimo odgovornost da učinimo sve što je u našoj moći i unutar zakona da zaštitimo 800 milijuna ljudi kojima služimo. Imali smo nesuglasica u prošlosti, imat ćemo ih i u budućnosti. Ali ja sam svejedno uvjeren da Sjedinjene Države i Europska unija mogu zajednički odgovoriti na izazove dvadeset i prvog stoljeća" .

Prošli mjesec europske su vlade ovlastile Europsku komisiju da pregovara o novom sporazumu sa Sjedinjenim Državama. Povjerenica unije za unutarnje poslove izjavila je da će se zalagati za "značajnu zaštitu informacija", ali da se nada da će novi sporazum biti sklopljen prije kraja lipnja. U veljači Europski parlament je odbacio sličan sporazum tvrdeći kako ne jamči dovoljno zaštite privatnosti.

XS
SM
MD
LG