Linkovi

Biden u kampanji kritikuje Trumpa zbog novog zakona o abortusu na Floridi


Pristalica prava na abortus vode kampanju protiv zabrane abortusa poslije šeste nedelje u Orlandu na Floridi, 13. aprila 2024. (Foto: Rojters /Octavio Jones)
Pristalica prava na abortus vode kampanju protiv zabrane abortusa poslije šeste nedelje u Orlandu na Floridi, 13. aprila 2024. (Foto: Rojters /Octavio Jones)

Južna američka država Florida ima novi zakon kojim se zabranjuje većina abortusa poslije šeste nedelje trudnoće.

U svojoj predsjedničkoj kampanji, republikanac Donald Trump brani pravo pojedinačnih država da regulišu reproduktivna prava, dok predsjednik Joe Biden, demokrata, kaže da takva, decentralizovana ovlaštenja, ugrožavaju živote žena.

Za predsjednika Bidena, reproduktivna prava žena su centralni dio kampanje za drugi mandat. Potpredsjednica Kamala Harris vodila je kampanju na Floridi dan pošto je novi državni zakon o abortusu stupio na snagu.

"Ovo je borba za slobodu. Fundamentalnu slobodu da se donose odluke o sopstvenom tijelu, a da im vlada ne govori šta treba da rade”, poručila je Harris na jednom skupu.

Novi zakon Floride o abortusu je među najrestriktivnijima u zemlji, zbog čega je pokrenuta inicijativa da se na izborima u novembru birači takođe izjasne o predlogu da pravo na abortus bude dio državnog ustava.

Američke države same donose zakone o abortusu pošto je Vrhovni sud 2022. okončao federalnu zaštitu prava na abortus. Trump je imenovao troje od devet sudija koji su odlučivali o tom slučaju, a Harris kaže da glasači moraju da ga pozovu na odgovornost.

"Širom zemlje, svjedoci smo kompletnog napada pojedinačnih država na reproduktivne slobode. I znate ko je kriv za to. Bivši predsjednik Donald Trump je to izazvao", poručila je potpredsjednica Harris.

Dok Trump kaže da novi zakon Floride ide predaleko, redovno preuzima zasluge za pristup abortusu “od države do države”. U pitanju je volja naroda - objasnio je u video snimku na svojoj društvenoj mreži prošlog mjeseca.

“Mnoge države će biti drugačije. Mnoge će imati drugačiji broj nedelja, neke će imati konzervativnije zakone od drugih, I tako je. Na kraju krajeva, sve je u volji naroda. Morate da slijedite svoje srce, ili u mnogim slučajevima, svoju religiju”.

Potpredsjednica SAD Kamala Harris govori o primeni zakona o zabrani abortusa na Floridi na skupu 1. maja 2024. na Floridi. (Foto: AP/John Raoux)
Potpredsjednica SAD Kamala Harris govori o primeni zakona o zabrani abortusa na Floridi na skupu 1. maja 2024. na Floridi. (Foto: AP/John Raoux)

U klinici za žene u Fort Pierceu na Floridi, pacijentkinja, koja se predstavila kao Džernika, se plaši da će mlade žene umirati zbog novog zakona.

“Iskreno, mislim da će donijeti više smrtnih slučajeva, jer šest nedelja zaista nije mnogo vremena. A vjerujem da će se abortusi i dalje događati, bilo da se rade legalno ili ilegalno, oni će se obavljati, na ulicama. Samo što neće biti bezbjedni”.

Vlasnica klinike Candis Day kaže da je prije stupanja na snagu novog zakona o abortusu došlo do navale pacijentkinja. Za nju, zabrana poslije šeste nedelje je suviše restriktivna.

“Mnoge djevojke ni ne znaju da su trudne do šeste nedelje. Misle da su trudne četiri nedelje jer još nisu dobile menstruaciju. A onda uradimo ultrazvuk, i već je prošlo šest nedelja, a ne možemo odmah da obavimo proceduru”.

Ispred klinike, protivnici abortusa pokušavaju da stupe u razgovor sa svakom ženom koja ulazi unutra. Temi Holly je podijelila svoje iskustvo.

“Ovdje sam zato što me je abortus oštetio, i ne želim da se to dogodi drugim ženama. One uđu kroz ta vrata i nikada ne izađu iste. Bez obzira koliko se trude da nastave život kao da se ništa nije dogodilo, nikada neće biti iste”.

Dok ukidanje abortusa motiviše mnoge republikanske birače, čini se da je Trump svjestan da ta tema može da nanese političku štetu u tijesnoj predsjedničkoj trci.

“Uvijek slijedite srce, ali moramo da pobijedimo. Mi smo nacija koja je u opadanju, ali više to ne možemo biti. Učinićemo našu zemlju velikom”, izjavio je.

Kamala Harris ističe da Trumpovi republikanski saveznici u Kongresu žele da uvedu zabranu abortusa na nacionalnom nivou. Trump je do sada govorio da to nije neophodno, sada kada države mogu da donesu sopstvene zakone o abortusu.

XS
SM
MD
LG