Linkovi

Biden traži od Vrhovnog suda da preispita odluke o politici "Ostani u Meksiku"


Arhiva - Tražioci azila iz Centralne Amerike tokom kontrole Granične patrole SAD nakon prelaska granice na reci Rio Grande i prelaska iz Meksika u SAD, u Penitasu, Teksas, 8 jula 2021.
Arhiva - Tražioci azila iz Centralne Amerike tokom kontrole Granične patrole SAD nakon prelaska granice na reci Rio Grande i prelaska iz Meksika u SAD, u Penitasu, Teksas, 8 jula 2021.

Bidenova administracija u srijedu upitala je Vrhovni sud SAD da li treba da nastavi da sprovodi politiku iz Trumpove ere koja je primorala desetine hiljada migranata da čekaju u Meksiku na rješavanje njihovih slučajeva azila u SAD.

Predsjednik Joe Biden, demokrata, pokušao je da ukine politiku svog republikanskog prethodnika - koja se često naziva "Ostani u Meksiku" - ubrzo nakon što je preuzeo dužnost u januaru. Ali nakon što su Teksas i Misuri tužili, federalni sudija presudio je odredba mora biti vraćena, a žalbeni sud ranije ovog mjeseca se složio.

Prema politici iz 2019. koju je uveo bivši predsjednik Donald Trump, zvanično nazvan Protokoli za zaštitu migranata (MPP), migranti koji traže azil moraju da čekaju nedjeljama, a ponekad i godinama u Meksiku na datum američkog suda umjesto da im bude dozvoljeno da svoja saslušanja čekaju u Sjedinjenim Državama.

Biden je osudio takvu politiku tokom svoje kampanje, a zagovornici imigracije su rekli da su migranti zaglavljeni u opasnim pograničnim gradovima suočeni sa kidnapovanjem i drugim opasnostima.

Nakon što je federalni sud presudio da mora da vrati MPP na snagu, Bidenova administracija je ponovo izdala memorandum kojim ga je obustavila u nadi da će prevazići pravne izazove.

Međutim, novi memorandum nije ubijedio 5. okružni apelacioni sud SAD, pod vodstvom konzervativaca, koji je u svojoj presudi od 13. decembra odlučio da "jednostavno otkucavanje novog dokumenta u 'Wordu" i postavljanje na internet" nije dovoljno.

Bidenov Sekretarijat za pravosuđe poslalo je upit Vrhovnom sudu da li mora da nastavi da sprovodi politiku i da li je žalbeni sud pogriješio zaključivši da novi memorandum nema pravno dejstvo.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG