Linkovi

Biden traži 37 milijardi dolara hitne pomoći Ukrajini


Ukrajinski vojnik ispalio protutenkovsku raketu.
Ukrajinski vojnik ispalio protutenkovsku raketu.

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden traži od Kongresa da omoguće više od 37 milijardi dolara hitne pomoći Ukrajini, što je veliki paket novca koji bi mogao pomoći toj zemlji, piše AP.

Također je tražio 9,25 milijardi dolara za COVID-19 fond kako bi se pripremili za mogući zimski porast i pomogli u borbi protiv virusa u cijeloj zemlji.

Državno finansiranje ističe sredinom decembra, a pomoć Ukrajina i COVID fond bit će dio vladinog paketa finansiranja do kraja septembra 2023.

Zahtjev za tako pozamašnu svotu novca za Ukrajinu dolazi u trenutku kada se republikanci spremaju da preuzmu kontrolu nad Zastupničkim domom nakon izbora na sredini mandata.

Lider republikanaca u Predstavničkom domu Kevin McCarthy, upozorio je da republikanci neće podržati pisanje "praznog čeka" za Ukrajinu ako osvoje većinu.

Shalanda Young, direktorica Ureda za upravljanje i budžet Bijele kuće, rekla je da je više od tri četvrtine od 40 milijardi dolara koje je Kongres ranije ove godine odobrio za Ukrajinu već isplaćeno ili osigurano.

Bidenova administracija tražila je ukupno 37,7 milijardi dolara podrške.

"Zajedno, uz snažnu, dvostranačku podršku u Kongresu, pružili smo značajnu pomoć koja je bila ključna za uspjeh Ukrajine na bojnom polju - i ne možemo dopustiti da ta podrška presuši", rekla je Young u pismu predsjednici Zastupničkog doma Nancy Pelosi.

Predložena pomoć Ukrajini uključuje 21,7 milijardi dolara za vojnu, obavještajnu i drugu odbrambenu podršku, 14,5 milijardi dolara za humanitarnu pomoć i pomoć u održavanju funkcionisanja ukrajinske vlade, 900 miliona dolara za zdravstvenu zaštitu i usluge podrške za Ukrajince koji žive u SAD-u i 626 miliona dolara za nuklearnu sigurnost i modernizaciju strateških rezervi nafte.

Američka pomoć Ukrajini već je uključivala desetine hiljada projektila i raketa za protivvazdušnu odbranu i protivoklopne sisteme i više od 84 miliona komada municije, kao i dronove, tenkove, kamione, radare, pancire i drugu opremu.

Ukrajinski lideri su tražili naprednije oružje većeg dometa, ali SAD su pazile da ne osiguraju sisteme koji bi omogućili ukrajinskim snagama da prodru duboko u Rusiju.

Zahtjev za COVID fond znatno je manji od prethodnog zahtjeva od 22 milijarde dolara, što dijelom odražava promjenjivu prirodu virusa i kontinuirane napore u borbi protiv njega, ali i nevoljnost republikanaca u Kongresu da nastave finansirati napore protiv COVID-19.

Zahtjev uključuje 2,5 milijardi dolara za vakcine i terapije, 5 milijardi dolara za podršku razvoju novih vakcina, 750 miliona dolara za podršku istraživanja dugog COVID-a i milijardu dolara za borbu protiv virusa na međunarodnom planu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG