Linkovi

Top priča SAD

Biden predstavio tim zadužen za klimu

Joe Biden

Novoizabrani predsjednik SAD Joe Biden u subotu je formalno predstavio tim  za klimu i energetiku, koji će biti zadužen za sprovođenje njegove ambiciozna agende u borbi protiv klimatskih promjena i jačanje mjera protiv zagađenja.

"Bukvalno nemamo vremena za gubljenje", upozorio je Biden.

Prijetnju klimatskih promjena uporedio je sa pandemijom koronavirusa i obećao da će preduzeti akciju.

"U krizi smo. Kao što nam je potreban jedinstveni nacionalni odgovor na COVID-19, tako nam je potreban jedinstveni nacionalni odgovor na klimatske promjene. Moramo hitno da se suočimo sa aktuelnom situacijom, kao što bi to uradili tokom bilo kojeg vanrednog stanja", naglasio je Biden.

Biden je obećao da će borba protiv klimatskih promjena biti jedan od prioriteta njegove administracije. Međutim, sa tijesnom većinom u Predstavničkom domu i neizvjesnom kontrolom nad Senatom, Biden i njegov tim možda neće imati mnogo uspjeha u Kongresu. Umjesto toga će se osloniti na pravila regulatornih agencija da bi sproveli sveobuhvatne promjene.

Bivši potpredsjednik SAD izabrao je bivšu administratoricu Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) za vrijeme mandata predsjednika Baracka Obame, Gina McCarthy​ da obavlja novi položaj nacionalne savjetnice za klimu. Ona će biti zadužena za sprovođenje Bidenove agende na unutrašnjem planu.

Biden je nominovao Michaela Regana, glavnog regulatora Sjeverne Karoline za zaštitu životne sredine, da vodi EPA-u. Regan je u toj agenciji radio za vreme Clintonove i Bushove administracije, a u Sjevernoj Karolini je bio na čelu Sekretarijata za kvalitet životne sredine od 2017. godine.

Članica Predstavničkog doma iz Novog Meksika Deb Haaland​ kandidatkinja je za sekretaricu za unutrašnje poslove, a bivša guvernerka Michigana Jennifer Granholm​ za sekretaricu za energetiku.

U timu su i advokat za pitanja zaštite životne sredine Brenda Mallory​, kao predsjedavajuća Savjeta za kvalitet životne sredine i Ali Zaidi, vodeći ekspert za klimu i Bidenov saradnik, koji bi bio zamjenik nacionalnog savetnika za klimu.

Ukoliko njena kandidatura bude potvrđena u Senatu, Haaland će biti prva američka Indijanka koja će biti članica kabineta, Mallory će biti prva Afroamerikanka na čelu Savjeta Bijele kuće za kvalitet životne sredine, a Regan prvi Afroamerikanac na čelu EPA.

Biden je u svom obraćanju naglasio raznolikost svog tima, za koji je ocijenio da je "brilijantan, kvalifikovan, provjeren i da uklanja sve barijere".

“U našem kabinetu već ima više ljudi koji nisu bijelci, nego ikada ranije", rekao je novoizabrani predsjednik koji je obećao da će postaviti lidere koji odražavaju raznolikost Amerike.

Grupe za zaštitu životne sredine uglavnom su pozdravile Bidenov tim, zbog iskustva i raznolikosti. Međutim, moćna industrija fosilnih goriva, koju je Bijden često kritikovao, saopštila je da administracija mora da balansira mjere za zaštitu klime sa očuvanjem radnih mjesta.

"Pomno ćemo pratiti situaciju da bi osigurali da će nova administracija ispuniti predizborno obećanje novoizabranog predsjednika dato radnoj snagi u energetskom sektoru i zaštititi milione poslova koje naša industrija finansira u državama kao što su Novi Meksiko, Ohio, Pennsylvania​ i širom zemlje", naveo je predsjednik Američkog instituta za naftu Mike Sommers.

See all News Updates of the Day

Biden se 28. aprila obraća Kongresu

Američki predsjednik Biden vodi sastanak kabineta u Bijeloj kući, Washington, April 1, 2021. REUTERS/Tom Brenner/File Photo

Predsjedavajuća Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi pozvala je u utorak predsjednika Joea Bidena da se obrati zajedničkoj sjednici Kongresa 28. aprila.

"Pišem vam kako bih vas pozvala da se obratite zajedničkom zasjedanju Kongresa u srijedu, 28. travnja, kako biste podijelili svoju viziju rješavanja izazova i prilika ovog povijesnog trenutka", napisala je Pelosi u pismu Bidenu koje je objavio njezin ured.

Govor će Bidenu pružiti priliku da milijunima gledatelja omogući objašnjenje za njegov prijedlog infrastrukture od 2,3 biliona dolara, koji je predmet stranačke rasprave u Kongresu.

Dolazi dok se suočava s nekoliko zastrašujućih izazova, kako domaćih tako i međunarodnih, poput njegove bitke da nagovori više Amerikanaca na vakcine protiv koronavirusa, sve većeg broja migranata koji prelaze granicu s Meksikom i sukoba s Rusijom oko Ukrajine, Kinom nad Tajvanom i Iranom zbog nuklearnog programa.

U februaru je Pelosi rekla da će pozvati Bidena da održi govor nakon što je Kongres usvojio njegov zakon o pomoći COVID-19 za 1,9 biliona dolara. Biden je zakon potpisao 11. marta.

Biden povlači sve američke trupe iz Afganistana do 11. septembra

ARHIVA - Američke snage u Avganistanu (Foto: AFP/Johannes Eisele / AFP)

Predsjednik Joe Biden odlučio je da povuče preostale američke trupe iz Afganistana do 11. septembra 2021. godine, 20 godina nakon što su napadi al Kaide doveli do najdužeg američkog rata, saopštili su u utorak američki zvaničnici, a prenose agencije Reuters i AP.

Očekuje se da državni sekretar Antony Blinken i sekretar za odbranu Llojd Austin o toj odluci u srijedu informišu NATO saveznike u Briselu. Biden će se povodom odluke o povlačenju u srijedu obratiti javnosti, saopšteno je iz Bijele kuće.

"Nakon pomnog preispitavanja dosadašnje politike, predsjednik Biden odlučio je da povuče preostale snage iz Afganistana i konačno okonča taj američki rat poslije 20 godina", rekao je novinarima visoki zvaničnik administracije.

Zbog Bidenove odluke, biće propušten prethodni rok za povlačenje, 1. maj, koji su talibanski pobunjenici dogovorili sa administracijom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Talibani su prošlog mjeseca zaprijetili da će nastaviti napade ne strane trupe u Afganistanu ako se ne ispoštuje taj rok.

Visoki zvaničnik Bidenove administracije naglasio da povlačenje ne bi zavisilo od daljih uslova.

"Predsjednik je procijenio da je pristup zasnovan na uslovima, koji je primjenjivan u protekle dvije decenije, recept za ostanak u Afganistanu zauvijek", naveo je neimenovani zvaničnik.

Zbog izostanka priprema na terenu, već je bilo malo vjerovatno da će se ispoštovati prvobitni rok za povlačenje. Američki zvaničnici takođe su optuživali Talibane da krše preuzete obaveze da će smanjiti nasilje, dok su pojedini upozoravali na njihove veze sa al Kaidom.

Upravo su te veze dovele do američke vojne intervencije 2001. godine, poslije terorističkih napada na SAD 11. septembra, u kojima je poginulo gotovo 3.000 ljudi. Međutim, Bidenova administracije je navela da al Kaida trenutno ne predstavlja prijetnju po Ameriku.

U Afganistanu se trenutno nalazi samo oko 2.500 pripadnika američkih snaga, kojih je 2011. godine bilo više od 100.000. U sukobima u toj zemlji poginulo je oko 2.400 američkih vojnika dok su hiljade povrijeđene.

Još nije poznato kako će Bidenova odluka uticati na predstojeće razgovore u Istanbulu, od 24. aprila do 4. maja, o oživljavanju mirovnog procesa u Afganistanu i mogućem politčkom rješenju za tu zemlju. U planiranom 10-dnevnom samitu učestvovaće i Ujedinjene nacije i Katar.

"Ne postoji vojno rješenje za probleme u Afganistanu i usredsredićemo se na podršku tekućem mirovnom procesu", poručio je zvaničnik Bidenove administracije.

Predsjednik i Potpredsjednica SAD muslimanima čestitali početak mjeseca Ramazana

Predsjednik Joe Biden sa potpredsjednicom Kamalom Harris,‬ Mart 29, 2021.

Američki predsjednik Joe Biden u društvu supruge Jill obilježili su početak svetog muslimanskog mjeseca Ramazana šaljući "najtoplije čestitke i želje muslimanskim zajednicama u SAD i širom svijeta".

"Kako mnoge naši američke kolege sutra počinju postiti, podsjećamo se koliko je ova godina bila teška. U ovoj pandemiji, prijatelji i voljeni još se ne mogu okupljati zajedno na proslavi i u džematu, a previše će obitelji sjesti za iftar s nestalim voljenima," izjavili su predsjednik i prva dama u ponedjeljak.

Iako je obilježavanje ove godine u virtuelnoj formi zbog pandemije, Bidenovi su najavili će naredne godine nastaviti tradicionalno obilježavanje Bajrama u Bijeloj kući, koristeći arapsku riječ "inšallah".

U svoje i ime svog supruga na početku Ramazana muslimanskoj javnosti se obratila i potpredsjednica Kamala Harris. U video poruci na twitteru ona je također naglasila da je ovogodišnja forma obilježavanja virtuelna dok se naredne godine očekuje nastavak obilježavanja Bajrama u Bijeloj kući.

Bidena čekaju pregovori o paketu za modernizaciju infrastrukture

Bidena čekaju pregovori o paketu za modernizaciju infrastrukture
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Prijedlog Bidenovog budžeta dramatično bi promijenio prioritete potrošnje SAD-a

FILE - In this April 8, 2021, file photo President Joe Biden speaks about gun violence prevention in the Rose Garden at the White House in Washington. Biden released a $1.5 trillion wish list for the federal budget on Friday, asking for an 8.4%…

Administracija Bidena objavila je u petak nacrt kako želi da savezna vlada potroši svoj novac u fiskalnoj 2022. godini, a ako je netko bio iznenađen sadržajem, zacijelo nije obraćao pažnju.

Biden je vodio kampanju na obećanju da će ulagati u obrazovanje, radna mjesta, zdravstvenu zaštitu i okoliš, a sažetak od 58 stranica, koji pokriva otprilike jednu trećinu savezne potrošnje koja se smatra diskrecijskom - što znači da nije potreban zakon, poput plaćanja Medicare i socijalnog osiguranja - je upravo to.

Plan će razveseliti mnoge političke ljevčare vraćanjem sredstava agencijama čiji je proračun smanjio bivši predsjednik Donald Trump. Odjel za obrazovanje zabilježio bi skok u proračunu za 41% u odnosu na fiskalnu 2021. godinu, Odjel za trgovinu povećao bi se za 28%, Odjel za zdravstvo i socijalne usluge povećao bi se za 24%, a proračun Agencije za zaštitu okoliša povećao bi se za 21%.

Istodobno, neki demokrati i gotovo svi republikanci neće se slagati s niskom stopom povećanja troškova obrane. Šire gledano, republikanci će se vjerojatno usprotiviti trošenju na demokratske prioritete poput istraživanja čiste energije i napora na ublažavanju ekonomske nejednakosti.

Proračun 'novac stavlja tamo gdje su mu usta'

"Ovako izgleda proračun kad predsjednik misli da vlada može biti dio rješenja", rekao je William Gale, viši suradnik u Programu ekonomskih studija Instituta Brookings i bivši viši ekonomist Vijeća ekonomskih savjetnika pod Predsjednikom George HW Bushom.

"Veoma je agresivan u pogledu obrazovanja i stanovanja te Centra za kontrolu bolesti", rekao je Gale. "Predlaže da vlada može pomoći u rješavanju problema u tim područjima, a zatim novac stavlja tamo gdje su joj usta."

Prijedlog je prvi budžet od 2013. koji ne podliježe ograničenjima potrošnje zbog kojih su diskrecijska potrošnja za obranu i diskrecijska potrošnja koja nije obrana rasla približno istom brzinom. Otklonivši to ograničenje, administracija Joe Bidena predlaže 16-postotno povećanje ne-obrambenih izdataka na 769 milijardi dolara i znatno manji porast potrošnje za obranu na 753 milijarde dolara.

"Nisam iznenađen, ali mislim da će ovo biti glavno pitanje", rekao je G. William Hoagland, viši potpredsjednik Dvostranačkog političkog centra.

Odbrambeni jastrebovi nesretni

"Ovo će biti teško, jer čak i ako postoje demokratski članovi koji bi podržali povećanje diskrecijske potrošnje bez odbrane, još uvijek postoje demokratski jastrebovi koji bi rekli da to nije dovoljno za odbranu", rekao je Hoagland, bivši republikanac i direktor osoblja Senatskog odbora za proračun koji je također radio kao direktor proračuna i odobrenja u uredu tadašnjeg čelnika većine u Senatu Billa Frista. "Dakle, ovo će trebati neke pregovore."

Republikanci su sa svoje strane odmah stavili nulu na mali rast financiranja Pentagona.

U zajedničkoj izjavi čelnik manjinske manjine Mitch McConnell i najviši republikanci u odborima za oružane usluge, obavještajne poslove, proračun i odjela Senata rekli su: "Rezanje američkog odbrambenog proračuna u potpunosti potkopava oštre razgovore Washingtona o Kini i dovodi u pitanje spremnost administracije da se suoči s kineskom komunističkom partijom. "

Liberalne skupine zadovoljne

Bidenov prijedlog općenito su pozdravile skupine koje se zalažu za prioritete lijevog centra, smatrajući ga prijeko potrebnim korektivom za ono što smatraju da su bile godine nepotrebne štednje.

"Ono što je najznačajnije jest da je to zapravo potpuno drugačiji smjer nego što smo ga vidjeli tijekom posljednjih 10 godina, gdje smo imali desetljeće nedovoljnih ulaganja u niz područja koja se financiraju diskrecijskim sredstvima", rekla je Tamara Fucile, viši savjetnik Centra za prioritete proračuna i politike.

"To desetljeće nedovoljnih ulaganja imalo je značajne posljedice na naše gospodarstvo", rekao je Fucile. "I ovdje vidimo kako administracija Bidena predlaže razine financiranja koje bi stvarno mogle ojačati naše gospodarstvo dok se pokušavamo oporaviti i graditi prema pravednijem gospodarstvu nakon pandemije."

Budžetski jastrebovi nervozni

Prijedlog objavljen u petak nije puni sažetak proračuna koji bi Biden želio da bude usvojen, jer izostavlja nediskrecijsku potrošnju na Medicare, Medicaid i socijalno osiguranje, kao i projekcije prihoda. Zbog toga su grupe zabrinute zbog deficita saveznog proračuna i sa strepnjom čekaju dodatne informacije.

"Predsjednik Biden ima pravo slijediti svoj politički plan, ali istek diskrecijskih ograničenja potrošnje ne bi trebao značiti kraj proračunske discipline", rekla je Maya MacGuineas, predsjednica Odbora za odgovorni savezni proračun.

"Sada nije vrijeme za kretanje u potrošnju, posebno bez utvrđivanja nadoknađivanja povećanja poreza ili smanjenja potrošnje", rekao je MacGuineas. “Važno je da diskrecijska potrošnja obuhvaća samo trećinu proračuna. Ne možemo istinski procijeniti dnevni red predsjednika dok ne saznamo kako će se raspolagati sa ostale dvije trećine proračuna i što će raditi s druge strane glavne knjige s porezima. "

Kojoj god stranci predsjednik pripadao, duga je tradicija Washingtona da zakonodavci suprotne stranke proglašavaju zahtjeve za proračun Bijele kuće "mrtvima po dolasku". Ovog puta, međutim, demokrati imaju malu većinu i u Domu i u Senatu i imaju mogućnost donošenja zakona o proračunu bez republikanske podrške.

To, plus činjenica da mnogi prijedlozi administracije Bidena imaju široku javnu potporu, navodi neke stručnjake da misle kako bi moglo biti nade da proračun u skladu s onim što administracija predlaže postane zakon.

"Mislim da postoji velika vjerojatnost da je ovaj proračun manje mrtav od ostalih proračuna", rekao je Gale iz Instituta Brookings. „Mislim da uprava vrlo dobro radi postavljajući markere na puno različitih područja. Ovo je ono u što vjeruju. Poruka je u skladu s onim što misle demokrati, i zapravo onim što mnogi republikanski glasači misle čak i ako republikanski političari nisu. "

Učitajte još

XS
SM
MD
LG