Linkovi

Bidenova kampanja i na TikToku, uprkos sigurnosnim zabrinutostima


Kampanja predsjednika Joea Bidena za reizbor u ponedjeljak je branila njegov novi TikTok nalog kao vitalni način da se poveća podrška kod mladih glasača, iako je njegova administracija nastavila da izaziva zabrinutost u vezi sa sigurnošću popularne aplikacije.

U inauguracijskom postu kampanje prikazano je ispitivanje predsjednika na nedjeljnom Super Bowlu - i uključivao je referencu na najnoviju političku teoriju zavjere koja se usredotočuje na pop zvijezdu Taylor Swift.

„Predsjednikov debi na TikTok-u sinoć — sa više od 5 miliona pregleda — je pozitivan dokaz naše posvećenosti i uspjeha u pronalaženju novih, inovativnih načina da dopremo do birača u evolutivnom, fragmentiranom i sve personalizovanijem medijskom okruženju“, rekao je u saopćenju menadžer kampanje Rob Flaherty.

U Bijeloj kući je, međutim, savjetnik za komunikacije za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao da "još uvijek postoje zabrinutosti za nacionalnu sigurnost u vezi sa upotrebom TikToka na državnim uređajima i nije bilo promjene u našoj politici da to ne dopustimo."

Kirby je većinu pitanja o TikToku uputio Biden kampanji i odbacio općenitije pitanje o tome je li uopće mudro koristiti aplikaciju. Rekao je da potencijalna sigurnosna pitanja "imaju veze sa zabrinutošću oko očuvanja podataka i potencijalnom zloupotrebom tih podataka i informacija o privatnosti od strane stranih aktera."

I FBI i Federalna komisija za komunikacije upozorili su da bi kineski vlasnik TikToka, ByteDance, mogao dijeliti korisničke podatke – kao što su historija pregledavanja, lokacija i biometrijski identifikatori – s autoritarnom vladom te zemlje.

Biden je 2022. godine potpisao zakon kojim se zabranjuje korištenje TikToka za gotovo 4 miliona zaposlenih u saveznoj vladi na uređajima u vlasništvu njenih agencija, uz ograničene izuzetke u svrhu provođenja zakona, nacionalne sigurnosti i istraživanja sigurnosti.

Odvojeno, tajnoviti i moćni Komitet za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama godinama je pregledavao aplikaciju dok je bezuspješno pokušavao natjerati da se oduzme vlasništvo nad TikTokom od svoje matične kompanije. Bijela kuća je u ponedjeljak saopćila da se pregled nastavlja.

Sa 150 miliona američkih korisnika, TikTok je najpoznatiji po brzim isječcima virusnih plesnih rutina. Ali senator Josh Hawley, republikanac iz Missourija, objavio je na X da se Bidenova kampanja "hvali korištenjem kineske špijunske aplikacije iako je Biden potpisao zakon kojim je zabranjuje na svim federalnim uređajima".

Bidenova kampanja je saopštila da je mjesecima razmišljala o uspostavljanju TikTok naloga i na kraju je to učinila na nagovor omladinskih aktivista i organizacija, koji su tvrdili da je aplikacija ključna za dosezanje mladih birača.

Kampanja je rekla da koristi poseban mobilni telefon za angažovanje na TikToku kako bi izolovala aplikaciju od drugih radnih tokova i komunikacija, uključujući e-poštu. Kampanja je saopštila da poduzima dodatne korake, ali je odbila da ih imenuje, pozivajući se na sigurnosne brige.

Sekretar za štampu Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da nije bila u kontaktu s kampanjom i da nije dobila upozorenje da će njen TikTok nalog biti aktivan.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG