Linkovi

Biden se sastao sa bjeloruskom opozicionom liderkom


Bjeloruska opoziciona liderka Svetlana Tihanovskaja razgovara sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom (Foto: Twitter)

Predsjednik SAD Joe Biden sastao se u srijedu ujutro sa bjeloruskom opozicionom liderkom Svetlanom Tihanovskajom i podržao demokratiju i ljudska prava u Bjelorusiji. 

"Bila mi je čast što sam se jutros sastao sa Svetlanom Tihanovskajom u Bijeloj kući. Sjedinjene Države podržavaju borbu bjeloruskog naroda za demokratiju i univerzalna ljudska prava", napisao je Biden na Twitteru.

Tihanovskaja je tokom posjete Sjedinjenim Državama zatražila odlučniju akciju Washingtona protiv vlade bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka. Također se sastala sa američkim državnim sekretarom Anthonyjem Blinkenom i savjetnikom Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Jakeom Sullivanom.

Bjeloruska opoziciona liderka je prošle nedjelje zatražila od američkih zvaničnika da uvedu sankcije kompanijama u ključnim sektorima u Bjelorusiji.

"Hvala vam predsjedniče na snažnoj poruci solidarnosti sa milionima neustrašivih Bjelorusa koji se mirno bore za slobodu. Bjelorusija je danas na prvoj liniji fronta borbe između demokratije i autokratije. Svijet je uz nas. Bjelorusija će biti uspješna priča", tweetovala je Tihanovskaja.

Tihanovskaja je bila na sastanku sa Sullivanom, kada je Biden došao da sa njom kratko porazgovara, rekao je neimenovani zvaničnik administracije i dodao da je to bila prilika za američkog predsjednika da lično izrazi podršku bjeloruskom narodu.

Tihanovskaja je bila kandidat na predsjedničkim izborima umjesto svog supruga Sergeja, video blogera koji je u zatvoru od maja 2020 godina po optužbama za narušavanje javnog reda. Poslije sporne Lukašenkove pobjede na izborima u avgustu prošle godine i njegovog oštrog obračuna sa mirnim demonstrantima, Tihanovskaja je pobjegla u susjednu Litvaniju.

Sjedinjene Države, Evropska unija i Britanija u junu su uveli sankcije entitetima i zvaničnicima u Bjelorusiji i zatražili od Minska "da okonča respresivne mjere protiv svog naroda".

Zapadni saveznici su uz Kanadu takođe poručili Lukašenkovoj vladi da sarađuje sa istragom prinudnog prizemljenja Ryanairovog aviona u Bjelorusiji u maju, nakon koga su uhapšeni novinar i njegova djevojka.

XS
SM
MD
LG