Linkovi

Biden: SAD su uključene u budućnost Afrike


Predsjednik Joe Biden razgovara s afričkim liderima okupljenim na Samitu američko-afričkih lidera u srijedu, 14. decembra 2022. u Washingtonu.
Predsjednik Joe Biden razgovara s afričkim liderima okupljenim na Samitu američko-afričkih lidera u srijedu, 14. decembra 2022. u Washingtonu.

Sjedinjene Države planiraju izdvojiti 55 milijardi dolara za Afriku u sljedeće tri godine, kažu zvaničnici Bijele kuće.

Najava dolazi u trenutku kada je administracija predsjednika Joea Bidena domaćin dvodnevnog sastanka s afričkim čelnicima.

Obećanje trogodišnjeg financiranja SAD-a uključuje 20 milijardi dolara za zdravstvene programe u Africi.

Govoreći afričkim čelnicima u srijedu na poslovnom forumu, predsjednik Joe Biden rekao je da su Sjedinjene Države uključene u budućnost Afrike, te je najavio nove trgovinske mogućnosti i infrastrukturne obveze, uključujući čistu energiju i digitalno gospodarstvo.

"Poboljšanje afričke infrastrukture ključno je za našu viziju izgradnje snažnijeg globalnog gospodarstva koje može bolje izdržati šokove kakve smo vidjeli u proteklih nekoliko godina", rekao je Biden.

Američki predsjednik je suočen s nekim kritikama jer nije pojedinačno komunicirao s afričkim čelnicima koji su ga posjetili. Dužnosnici administracije kažu da će Biden, potpredsjednica Kamala Harris i neki tajnici kabineta uskoro pojedinačno posjetiti Afriku radi detaljnih razgovora.

XS
SM
MD
LG