Linkovi

Nakon dva mjeseca Biden prvi put u javnosti


Džozef i Džil Bajden polažu vijence na Dan sjećanja (Foto: AP/Patrick Semansky)
Džozef i Džil Bajden polažu vijence na Dan sjećanja (Foto: AP/Patrick Semansky)

Džozef Bajden je prvi put izašao u javnost, nakon više od dva mjeseca, da obiljleži Dan sjećanja i položi vijenac u parku veterana, blizu njegove kuće u Delaveru.

Od kada je otkazao skup u Klivlendu 10. marta, kada je epidemija počinjala, Bajden kao kandidat koji ima najviše šansi da osvoji nominaciju demokrata pred predsjedničke izbore, vodio je kampanju iz svog doma u Vilmingtonu. Kada se pojavio u javnosti u ponedjeljak nosio je masku na licu, za razliku od predsjednika Donalda Trampa koji odbija da pokriva lice iako to preporučuju zdravstveni stručnjaci.

Bajden i njegova supruga Džil, položili su vijenac sa bijelim cvećem, pognuli glave i u tišini odali poštu poginuilm vojnicima. Na kraju je salutirao i čuli su ga da je rekao "Da se ne zaboravi".

"Dobro je biti ovde", rekao je Bajden reporterima, kroz crnu platnenu masku. Njegova posjeta parku bila je nenajavljena, te nije bilo velikog broja ljudi koji ga očekuju.

Bajden je ipak kratko pozdravio lokalnog zvaničnika i još jednog čovjeka koji su nosili maske i stajali nedaleko od njega. Takođe je uzviknuo drugoj, većoj grupi i zahvalio im na služenju zemlji. Bajdenova kampanja navodi da je on i ranije dolazio u taj park na Dan sjećanja, iako su službe danas otkazane zbog pandemije.

Iako tako malog obima, pojavljivanje u javnosti predstavlja preokret u predsjedničkoj kampanji koja je bila zamrznta zbog koronavirusa. Dok se još ne zna koliko je izvodljivo održavanje tradicionalnih okupljanja, kao što su mitinzi i konvencije, Bajdenovo pojavljivanje djeluje kao da nije spreman da provede još pet mjeseci do izbora kod kuće.

Koronavirus je napravio haos u skoro svim aspektima života Amerikanaca i izmijenio proces izbora. Tramp misli da zaslužuje drugi mandat jer je oslabila do tada jaka ekonomija, dok raste broj nezaposlenih do procenata kakvi nisu viđeni od Velike depresije.

Kao dugogodišnji senator i bivši potpredsjednik, Bajden pokušava da se pozicionira kao neko ko ima iskustva i osjećaja da izvede zemlju iz krize.

Bajden se prilagodio eri pandemije tako što je napravio televizijski studio kod kuće, odakle se pojavljivao u informativnim emisijama, večernjim emisijama i na virtuelim događajima u okviru kampanje. Bilo je tu i tehničkih problema i drugih nezgodnih momenata.

Neki stratezi demokratske kampanje otvoreno su bili zabrinuti da Bajden ostavlja previše prostora Trumpu, tako što ostaje kod kuće. Sam predsjednik je govorio da Bajden "vodi kampanju iz podruma".

Bajdenovi savjetnici kažu da planiraju da se vrate normalnim aktivnostima u kampanji u nekom trenutku, uključujući putovanja u odlučujuće savezne države. Ipak, i ne žuri im se, radije bi da prate preporuke zdravstvenih zvaničnika za ostajanje kod kuće i održavanje socijalne distance.

Sa 77 godina, Bajden spada u stariju populaciju koja se smatra jako podložnom posljedicama koronavirusa, doduše i Tramp koji će da napuni 74 sledećeg mjeseca.

"Nikada nećemo raditi nešto što može da ugrozi ljude u kampanji ili glasače", kaže menadžerka Bajdenove kampanje Džen O'Mali Dilon.

"Nastavićemo kampanju sa uobičajenim aktivnostima čim to bude bilo bezbjedno, ali ni dan ranije".

Tramp nije nastavio velika okupljanja koja su bila okosnica njegove kampanje 2016, ali i na funkciji predsjednika. Počeo je ipak da putuje van Vašingtona prošlih nedjelja. Bio je u postrojenju gdje se prave maske u Arizoni, Ford fabrici u Mičigenu koja je preusmjerila proizvodnju u medicinsku i zaštitnu opremu.

Čak je i igrao golf u svom klubu u Virdžiniji tokom vikenda, nadajući se da tako pravi primjer i vraća se u normalan život, u nadi da će to pomoći i privredni oporavak.

To je bila prva predsjednikova poseta nekom od njegovih unosnih objekata od 8. marta, kada je bio u svom privatnom golf klubu na Vest Palm Biču. Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju 11. marta, a Tramp nacionalno vanredno stanje dva dana kasnije.

Bajdenova kampanja napravila je spot u kome se mutno i u daljini vidi Tramp na terenu za golf, umontirano sa snimcima koje pokazuju kako je pandemija ugrozila naciju, dok se broj žrtava u Americi bliži 100 000. Spot se završava riječima: "Broj žrtava i dalje raste. Predsjednik igra golf".

Tramp je za Dan sjećanja posjetio groblje u Arlingtonu u i Fort Mekhenri spomenik u Baltimoru, a zatim će u srijedu ići na Floridu da prisustvuje slanju američkih astronauta u orbitu.

XS
SM
MD
LG