Linkovi

Biden ponovo uvodi restrikcije na putovanja iz Evrope i drugih zemalja


Joe Biden
Joe Biden

Predsjednik SAD Joe Biden u ponedjeljak će zvanično ponovo uvesti restrikcije na putovanja iz 26 evropskih zemalja - članica Šengena, Irske, Ujedinjenog kraljevstva, Brazila i Južnoafričke republike.

Zvaničnik Bidenove administracije rekao je da je Južnoafrička republika stavljena na listu zbog novog soja virusa koji je tamo registrovan.

Restrikcije podrazumijevaju da putnici koji nisu američki državljani, a koji su u proteklih 14 dana boravili u nekoj od navedenih zemalja, ne mogu da uđu u SAD.

Prethodni predsjednik SAD Donald Trump je na kraju mandata naredio ukidanje tih mjera, što je trebalo da stupi na snagu u utorak, 26. januara. Međutim, Biden je ukinuo tu Trumpovu odluku, pa restrikcije nastavljaju da važe.

Soj virusa otkriven u Južnoafričkoj republici još nije registrovan u SAD, ali soj otkriven u Velikoj Britaniji detektovan je u nekoliko američkih saveznih država.

Biden je takođe protekle nedjelje izdao naredbu da državljani koji ulaze u SAD budu u karantinu dvije nedelje.

Od svih putnika, uključujući i djecu stariju od dvije godine, zahtijeva se da imaju i negativan test na COVID-19, koji nije stariji od tri dana.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG