Linkovi

Bidenov tim za reizbor prikupio više od 42 miliona dolara u januaru


Joe Biden
Joe Biden

Kampanja za reizbor američkog predsjednika Joea Bidena i njegovi saveznici iz Demokratske stranke prikupili su više od 42 miliona dolara u januaru i imaju 130 miliona dolara u gotovini dok se pripremaju za vjerovatno izborno takmičenje protiv republikanca Donalda Trumpa.

Kampanja za reizbor američkog predsjednika Joea Bidena i njegovih saveznika iz Demokratske stranke prikupili su više od 42 miliona dolara u januaru i imaju 130 miliona dolara u gotovini dok se pripremaju za vjerovatno izborno takmičenje protiv republikanca Donalda Trumpa.

Podaci o prikupljanju sredstava, koje je objavila Bidenova kampanja, pokrenuli su mali donatori koji su davali novac putem interneta, rekli su zvaničnici.

"Prikupljanje sredstava u januaru – potaknuto snažnim programom prikupljanja sredstava na lokalnoj razini koji nastavlja rasti iz mjeseca u mjesec – neosporna je demonstracija snage za početak izborne godine", rekla je voditeljica Bidenove kampanje Julie Chavez Rodriguez.

Ukupni podaci za prikupljanje sredstava uključuju novac koji je dat kampanji Biden, Demokratskom nacionalnom komitetu i njihovim povezanim zajedničkim odborima za prikupljanje sredstava.

Biden u utorak kreće na novo putovanje u Kaliforniju radi prikupljanja sredstava. Očekuje se da će prisustvovati prikupljanju sredstava u područjima Los Angelesa i San Francisca prije nego što se u četvrtak vrati u Washington.

Biden i Trump ostaju izjednačeni u borbi za Bijelu kuću, prema nedavnoj anketi Reutersa/Ipsosa, pri čemu je bivši predsjednik dobio podršku 37 posto ispitanika, a Biden 34 posto.

Anketa je provedena nakon što je specijalni savjetnik Robert Hur objavio izvještaj u kojem je odbio optužiti Bijdena za uzimanje povjerljivih dokumenata kada je napustio poziciju potpredsjednika 2017. godine, ali je kritizirao njegovo pamćenje i mentalnu oštrinu.

XS
SM
MD
LG