Linkovi

Prvi Bidenov interview nakon izbora: Predsjednik Trump je promijenio svijet


US President-elect Joe Biden speaks during a cabinet announcement event in Wilmington, Delaware, on November 24, 2020.
US President-elect Joe Biden speaks during a cabinet announcement event in Wilmington, Delaware, on November 24, 2020.

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden rekao je u utorak, 24. novembra, da je Trumpova administracija već započela kontakt s njegovim tranzicijskim timom, a taj je napor opisao kao "iskren", dan nakon što je savezna agencija objavila da formalno započne tranziciju vlasti.

"Odmah smo se dotaknuli nacionalne sigurnosti", rekao je Biden u ekskluzivnom intervjuu za NBC News.

"Već razrađujemo sastanak s timom COVID-19 u Bijeloj kući. Govorit ćemo o tome kako ne samo distribuirati, već i dobiti cjepivo i mislim da nećemo zaostajati toliko kao što smo ranije mislili."

Dodao je: "I moram reći da je pristup dosad bio iskren - nije dosad bilo nezadovoljstva i ne očekujem da će biti."

Biden, koji je rekao da nije razgovarao izravno s predsjednikom Donaldom Trumpom, rekao je da njegova administracija neće biti "treći Obamin mandat", jer se svijet toliko promijenio tokom Trumpovih godina.

"Suočeni smo s potpuno drugačijim svijetom nego što je bio u administraciji Obame-Bidena", rekao je. "Predsjednik Trump promijenio je krajolik. Prvo je trebala biti 'prvo Amerika'. Bila je to 'sama Amerika'."

Trump je odbio priznati da je izgubio izbore, a njegov pravni tim nastavlja pravnu bitku za poništavanje izbora.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG