Linkovi

Biden se protivi republikanskom prijedlogu koji isključuje pomoć Ukrajini


Američki predsjednik Joe Biden ne prihvata republikanski prijedlog koji uključuje pomoć Izraelu, ali ne i Ukrajini.
Američki predsjednik Joe Biden ne prihvata republikanski prijedlog koji uključuje pomoć Izraelu, ali ne i Ukrajini.

Američki senatori iz obje stranke izrazili su u utorak sumnje u plan republikanaca u Predstavničkom domu da se pruži 14,3 milijarde dolara pomoći Izraelu smanjenjem finansiranja Porezne službe, bez pružanja pomoći Ukrajini.

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden zaprijetio je da će uložiti veto na zakon ako bude usvojen.

U prvoj velikoj zakonodavnoj akciji pod novim predsjedavajućim Mikeom Johnsonom, republikanci u Zastupničkom domu u ponedjeljak su predstavili prijedlog o dodatnoj potrošnji samo za Izrael.

Ovo je uprkos zahtjevu predsjednika Joea Bidena za paket od 106 milijardi dolara koji bi uključivao pomoć Izraelu i Ukrajini i finansiranje za jačanje konkurencije s Kinom u Indo-Pacifiku, kao i sigurnost duž granice SAD-a s Meksikom.

Republikanci imaju većinu od 221-212 u Predstavničkom domu, ali Bidenove kolege demokrate kontrolišu Senat sa 51-49. Da bi postao zakon, zakon bi morao da prođe i Dom i Senat i da ga potpiše Bajden.

Najviši demokrata u Senatu rekao je da će republikanski zakon biti mrtav po dolasku u gornji dom, čak i ako prođe Dom.

"Suština je da to nije ozbiljan prijedlog", rekao je novinarima lider demokratske većine u Senatu Chuck Schumer.

Administracija je rekla da bi Biden stavio veto na takav prijedlog zakona da stigne do njegovog stola.

"Ovaj prijedlog zakona je loš za Izrael, za region Bliskog istoka i za našu vlastitu nacionalnu sigurnost", saopštio je Ured za upravljanje i budžet Bijele kuće.

Senator Mitch McConnell, republikanski lider u Senatu, rekao je da smatra da je potrebno pozabaviti četiri pitanja.

"Moramo tretirati sve četiri ove oblasti, sve četiri: Ukrajinu, Izrael, Tajvan i granicu", rekao je McConnell novinarima.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG