Linkovi

Biden predstavio novi američki paket pomoći za Ukrajinu


Biden i Zelenski tokom samita u Hirošimi.
Biden i Zelenski tokom samita u Hirošimi.

Američki predsjednik Joe Biden najavio je u nedjelju, 21. maja, novi paket vojne pomoći Ukrajini u borbi protiv ruske invazije, koji uključuje streljivo, topništvo i oklopna vozila.

Tokom sastanka sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, koji je održan u Japanu, Biden je kazao da Sjedinjene Američke Države čine sve što mogu kako bi ojačale odbranu Ukrajine u ratu koji je započela Rusija 24. februara 2022. godine.

Biden se sastao sa ukrajinskim predsjednikom na marginama samita grupe sedam (G7), lidera vodećih svjetskih ekonomija, koji se održava u Hirošimi.

Lideri G7 signalizirali su Rusiji spremnost da dugoročno stane uz Ukrajinu, prenosi Reuters.

Zelenski je u nedjelju izjavio da je "svijetu predstavio ukrajinsku mirovnu formulu u deset tačaka", tokom susreta sa svjetskim liderima na samitu u Japanu.

"Sve dok su osvajači u našoj zemlji, nitko neće sjesti za pregovarački stol s Rusijom", napisao je Zelenski na Twitteru, ističući da "svijet ima dovoljno moći da prisili Rusiju na mir".

"Naš sviijet je ogroman, ali svi smo u njemu zajedno. Od Japana do arapskih zemalja, od Evrope do Latinske Amerike, nalazimo podršku za našu formulu", kazao je.

Japanski premijer Fumio Kishida ocijenio je u nedjelju da je "značajno" što su lideri G7 pokazali solidarnost u namjeri da podrže međunarodni zakon i red, tokom samita na kojem je gostovao ukrajinski predsjednik.

Kishida je to izjavio na konferenciji za novinare, kojom je zatvorio trodnevni samit u Hirošimi.

Samit je bio fokusiran na ruski rat u Ukrajini, ekonomsku sigurnost, zelene investicije i situaciju u indo-pacifičkom regionu.

Ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom pružena je prilika da, posljednjeg dana samita pridobije zemlje poput Brazila i Indije, piše Reuters.

Njemački kancelar Olaf Scholz kazao je da su potencijalni saveznički programi obuke za ukrajinske pilote na ratnim avionima F-16 bili poruka Rusiji da ne očekuje uspjeh u svojoj invaziji na Ukrajinu, čak ni u dugotrajnom sukobu.

Sjedinjene Države najavile su sankcije za više od 300 ciljeva, s ciljem kažnjavanja Rusije za njezinu invaziju na Ukrajinu,

Velika Britanija je objavila planove za zabranu uvoza ruskih dijamanata, bakra, aluminija i nikla i najavila novi val sankcija protiv Rusije, ciljajući na kompanije povezane s navodnom krađom ukrajinskih žitarica.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ocijenio je da su odluke G7 na summitu bile usmjerene na "dvostruko obuzdavanje" Rusije i Kine.

Zajednički pristup prema Kini

Inače, lideri G7 odnosno Sjedinjenih Država, Japana, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije i Kanade, najavili su zajednički pristup prema Kini, želeći "umanjiti rizik, a ne odvojiti" ekonomski angažman sa zemljom koja se smatra "tvornicom svijeta.

"Države G7 osigurat će nastavak velikih ulaganja u Kinu, čak i dok umanjuju rizičnu izloženost drugoj najvećoj ekonomiji svijeta", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz.

Kina usprotivila zajedničkoj izjavi G7 iz Hirošime i žalila se organizatoru samita Japanu, saopćilo je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova.

XS
SM
MD
LG