Linkovi

Biden pozvao Zelenskog u Bijelu kuću 12. decembra


Susret Bidena i Zelenskog u Bijeloj kući u septembru 2023.
Susret Bidena i Zelenskog u Bijeloj kući u septembru 2023.

Predsjednik SAD Joe Biden pozvao je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Bijelu kuću na sastanak 12. decembra.

Biden je pozvao Zelenskog "kako bi podvukao nepokolebljivu posvećenost SAD da podrže narod Ukrajine dok se brani od brutalne ruske invazije“, rekla je 10. decembra sekretarica za štampu Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

"Dok Rusija pojačava raketne i bespilotne napade na Ukrajinu, lideri će razgovarati o hitnim potrebama Ukrajine i vitalnom značaju stalne podrške Sjedinjenih Država u ovom kritičnom trenutku", dodala je ona u saopštenju.

Kancelarija Zelenskog saopštila je na Telegramu da će ukrajinski predsjednik stići u Washington 11. decembra i da će se sastati sa Bidenom tokom radne posjete koja će uključivati "niz sastanaka i razgovora".

Ključne teme posjete biće odbrambena saradnja SAD i Ukrajine, "posebno kroz zajedničke projekte proizvodnje naoružanja i sistema protivvazdušne odbrane, kao i koordinacija napora naših zemalja u narednoj godini", saopštio je kabinet Zelenskog.

Administracija predsjednika Bidena pojačava pritisak na Kongres da pruži još milijarde dolara pomoći Kijevu.

Biden je od Kongresa zatražio paket od 110 milijardi dolara ratnog finansiranja za Ukrajinu i Izrael. Prijedlog zakona također sadrži sredstva za veću bezbjednost na južnoj granici SAD.

Republikanci u Predstavničkom domu, gdje imaju većinu, zadržavaju taj prijedlog dok pokušavaju da pooštre zakone kako bi usporili talas migracija.

Američka vojna pomoć Ukrajini će isteći krajem mjeseca ako ne bude usvojen novi zakon, upozorila je ranije Bijela kuća.

SAD su najveći snabdijevač oružjem Ukrajine od početka ruske invazije u februaru 2022.

Bijela kuća je saopštila da bi prekid američke pomoći značajno uticao na mogućnosti Ukrajine da se odbrani od Rusije, koja povećava proizvodnju oružja i regrutaciju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG