Linkovi

Biden potpisao Zakon o nacionalnoj odbrani u iznosu od 768 milijardi dolara


Predsjednik SAD Joe Biden
Predsjednik SAD Joe Biden

Predsjednik SAD Joe Biden potpisao je u ponedjeljak Zakon o nacionalnoj obrani (NDAA) za fiskalnu 2022. godinu kojim se odobrava 768,2 milijarde dolara za vojnu potrošnju, što je povećanje za pet odsto u odnosu na prošlu godinu, prenosi AP.

Predviđeno je povećanje plata za pripadnike armije od 2,7 odsto.

Zakon je rezultat intenzivnih pregovora između demokrata i republikanaca o pitanjima od reformi vojnog pravosudnog sistema do zahtjeva za vakcinom protiv COVID-19 za vojnike.

Iznos od 768,2 milijarde dolara je za 25 milijardi dolara veći nego što je Biden prvobitno tražio od Kongresa, što su članovi obje stranke odbili kao nedovoljnu sumu zbog zabrinutosti da će potkopati napore SAD da održe korak sa Kinom i Rusijom u borbenoj gotovosti.

Prijedlog zakona uključuje 7,1 milijardu dolara za Pacifičku inicijativu za odvraćanje i izjavu o podršci Kongresa odbrani Tajvana, mjerama koje imaju za cilj da se suprotstave uticaju Kine u regionu.

Predviđena je i pomoć od 300 miliona dolara Ukrajini, koja se suočava sa prijetnjom ruske invazije, kao i 4 milijarde dolara za Evropsku odbrambenu inicijativu.

Zakon takođe sadrži odredbe kojima se zabranjuje uvoz robe proizvedene prinudnim radom Ujgura u Kini.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG