Linkovi

Biden ide u prvu državnu posjetu Francuskoj poslije obilježavanja Dana D


redsjednici Sjedinjenih Država i Francuske, Joe Biden i Emmanuel Macron, na samitu G20 u Engleskoj (Foto: Phil Noble/Pool Photo via AP)
redsjednici Sjedinjenih Država i Francuske, Joe Biden i Emmanuel Macron, na samitu G20 u Engleskoj (Foto: Phil Noble/Pool Photo via AP)

Američki predsjednik Joe Biden boraviće u Normandiji i Parizu od 5. do 9. juna da bi obilježio 80. godišnjicu iskrcavanja savezničkih snaga tokom Drugog svjetskog rata, saopšteno je u četvrtak iz Bijele kuće.

Biden će govoriti na ceremoniji obilježavanja godišnjice Dana D 6. juna, a zatim će se sastati sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Parizu 8. juna u okviru državne posjete, navodi se u saopštenju.

Iz Macronovog kabineta saopšteno je da će dvojica predsjednika razgovarati "o potrebi za čvrstom, dugoročnom podrškom Ukrajini" u vrijeme kada se rat vratio u Evropu, 80 godina nakon što je iskrcavanje savezničkih snaga dovelo do oslobađanja Francuske i kontinenta od nacističke okupacije.

Svečanostima u Normandiji naredne nedjelje prisustvovaće 25 šefova država i vlada, uz desetine ratnih veterana, da bi se odala počast gotovo 160.000 vojnika iz Britanije, Amerike, Kanade i drugih zemalja koji su se iskrcali 6. juna 1944.

Očekuje se da svečanostima prisustvuje i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Bidenova državna posjeta omogućiće "blisku koordinaciju" Francuske i Amerike u pogledu svjetskih kriza uoči međunarodnih skupova, među kojima je samit G7 narednog mjeseca u Italiji i NATO samit u Vašingtonu u julu.

U saopštenju iz Macronovog kabineta se navodi da će predsjednici razgovarati i o pitanjima vezanim za klimu i da će se usredsrediti na jačanje bilateralne saradnje, naročito u oblastima ekonomije, istraživanja svemira i nuklearne energije.

Makron i njegova supruga Brigitte boravili su u državnoj posjeti Americi u decembru 2022. godine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG