Linkovi

Biden popravlja odnose sa Macronom nakon krize s podmornicama


U.S. President Joe Biden, left, shakes hands with French President Emmanuel Macron during a meeting at La Villa Bonaparte in Rome, Italy, Oct. 29, 2021.
U.S. President Joe Biden, left, shakes hands with French President Emmanuel Macron during a meeting at La Villa Bonaparte in Rome, Italy, Oct. 29, 2021.

Američki predsjednik Joe Biden i francuski predsjednik Emmanuel Macron sreli su se u francuskoj ambasadi u Vatikanu prvi put nakon stvaranja saveza Aukus zbog kojeg je Francuska pretrpjela finansijske gubitke.

Stvaranje novog indo-pacifičkog bezbjednosnog saveza između Australije, SAD i Velike Britanije, poznatogkao Aukus, dovelo je do raskidanja velikog sporazuma o snabdijevanju Australije francuskim podmornicama. Francuska je zbog raskida sporazuma sa Australijom o isporuci podmornica izgubila 37 milijardi dolara.

Biden je na susretu sa Macronom, 29. oktobra rekao da su SAD bile "nespretne" u pogledu bezbjednosnog sporazuma prema kojem se Australiji omogućava proizvodnja nuklearnih podmornica.

"Imao sam utisak da je Francuska informisana mnogo prije da neće biti sporazuma (sa Australijom)", rekao je Biden.

Macron je istakao da je "važno gledati u budućnost".

Prema trilatealnom sporazumu Aukus, Australija se obavezala na kupovinu američkih podmornica i povukla se iz dogovora sa Francuskom koji je potpisala 2016. Francuska je trebala napraviti 12 konvencionalnih podmornica za Australiju.

Pakt Aukus koji uključuje različute tehnologije jedno je od najvećih partnerstava Australije posljednjih decenija i vidi se kao napor da se suptodstavi Kini.

Tada je francuski ministar vanjskih poslova taj sigurnosni pakt nazvao "nožem u leđa", a Francuska je privremeno opozvala svoje američke i australijske ambasadore.

Dvojica lidera su takođe trabala razgovarati o snažnijoj nezavisnoj evropskoj odbrambenoj prisutnosti, kao i o većoj saradnji u borbi protiv terorizma u afričkoj regiji Sahel.

Biden je Francusku nazvao "izuzetno cijenjenim partnerom... i snagom samom po sebi" s "istim vrijednostima" kao i Sjedinjene Države. Macron je rekao da je sastanak početak procesa obnove povjerenja, ali je rekao da su već donesene konkretne odluke za razvoj saradnje.

Izvor: The Guardian, BBC

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG