Linkovi

Biden ponovno potvrdio podršku SAD hrvatskom pristupanju Europskoj uniji


Biden ponovno potvrdio podršku SAD hrvatskom pristupanju Europskoj uniji
Biden ponovno potvrdio podršku SAD hrvatskom pristupanju Europskoj uniji

“Bio je to iznimno značajan, ali isto toliko i prijateljski susret” – rekla je Jadranka Kosor okupljenim novinarima - Washingtonu jako važna uloga zemalja-susjeda Bosne i Hercegovine, dok Sjedinjene Države od Republike Hrvatske, kao i od Slovenije, očekuju da bude čimbenik stabilnosti u regiji

Iznimno je zadovoljna hrvatska premijerka izašla iz Bijele kuće nakon razgovora koji je trajao više od jednog sata, što je prilično neuobičajeno za jedan susret s američkim dopredjsednikom. Izjavila je da hrvatska vlada ima punu i apsolutnu potporu Sjedinjenih Država za svoj glavni strateški prioritet - dovršetak pristupnih pregovora s Europskom Unijom, kao i za borbu protiv korupcije i program gospodarskog oporavka. “Bio je to iznimno značajan, ali isto toliko i prijateljski suret” – rekla je Jadranka Kosor okupljenim novinarima.

Jadranka Kosor: Jasno da sam se zahvalila gospodinu Bidenu na prijateljskoj, partnerskoj, potpori koju Hrvatska uživa od Sjedinjenih Američkih Država, to je za nas iznimno važno. Ovaj razgovor je, naravno, za mene kao predsjednicu Vlade dodatno osnaženje i ohrabrenje na putu ostaviranja tri najvažnija cilja, odnosno tri stupnja rada moje Vlade. Dakle, završetak pregovora, tu imamo punu i apsolutnu američku potporu, zatim borba protiv korupcije te program gospodarskog oporavka, jer mi želimo gospodarski oporavljeni postati 28. članica Europske unije. Bio je to iznimno važan, dobar, prijateljski, sadržajan razgovor. Ja sam vrlo zadovoljna.

Jedna od vodećih tema razgovora bila je i situacija u Bosni i Hercegovini. Američka administracija je jako zainteresirana da se situacija u toj zemlji stabilizira i ulaže mnogo napora da se to i ostvari. Zbog toga je Washingtonu jako važna uloga zemalja-susjeda Bosne i Hercegovine, dok Sjedinjene Države od Republike Hrvatske, kao i od Slovenije, očekuju da bude čimbenik stabilnosti u regiji, da bude zemlja čiji će primjer slijediti BiH, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Albanija i Kosovo.

Jadranka Kosor: Dotaknuli smo, naravno, i pitanje naših susjeda, prije svega Bosne i Hercegovine. Ja sam istaknula da mi u hrvatskoj Vladi smatramo da je važno završiti pregovore kako bi Hrvatska postala, što je moguće prije, članica Europske unije i sa stajališta euroatlanske perspektive naših susjeda. Mi sasvim sigurno možemo dodatno osnažiti i naše susjede na njihovom euroatlanskom putu. To je važno za konačnu stabilnost, mir i prospretitet sviju nas koji živimo na prostorima jugoistoka Europe.

Vrlo značajna tema razgovora Kosor-Biden bila je gospodarska suradnja, mogućnost ulaganja te borba protiv korupcije.

Jadranka Kosor: Ono što je iznimno važno je mogućnost novih investicija u Hrvatsku. U tom kontekstu ja sam govorila i o našem program gospodarskog razvoja, odnosno obnove, odnosno gospodarske potpore. Govorili smo i o borbi protiv korupcije koja će sasvim sigurno omogućiti da Hrvatska bude poželjna zemlja za investitore, vodeći računa o cjelokupnom program gsopodarskog oporavka u Hrvatskoj.

Premijerka Kosor se ranije u State Departmentu sastala sa zamjenikom američke državne tajnice Jamesom Steinbergom, održala je sastanke s nekoliko američkih senatora, a kongresnici, članovi Hrvatskoj kongresnog kluba u njezinu su čast organizirali poseban prijem.

XS
SM
MD
LG