Linkovi

Biden ponovio koliko je nužno da Rusija što prije pusti Gershkovicha na slobodu


Geršković posle saslušanja u sudu u Moskvi
Geršković posle saslušanja u sudu u Moskvi

Tokom obraćanja o stanju nacije u četvrtak, američki predsjednik Joe Biden je ponovo potvrdio svoju posvećenost da se obezbijedi oslobađanje Evana Gershkovicha, američkog novinara koji je skoro godinu dana u zatvoru u Rusiji zbog optužbi za špijunažu, koje se smatraju politički motivisanim.

„Radićemo danonoćno da vratimo kući Evana i Paula, Amerikance koje su Rusi nepravedno pritvorili”, rekao je Biden.

Paul Whelan je bivši američki marinac koji je također u zatvoru u Rusiji zbog optužbi za špijuniranje koje se smatraju neosnovanim.

Gershkovichevi roditelji prisustvovali su govoru o stanju nacije kao gosti predsjednika Predstavničkog doma Mikea Johnsona.

Ruski dopisnik Wall Street Journala, Gershkovch je uhapšen u martu 2023. i od tada se nalazi u pritvoru pre suđenja zbog optužbi za špijunažu koje on, njegova novinska kuća i američka vlada oštro negiraju. Ako bude proglašen krivim, prijeti mu 20 godina zatvora.

Ali u Bidenovom obraćanju nije bilo spominjanja druge američke novinarke koja je trenutno u zatvoru u Rusiji, a to je Alsu Kurmasheva, urednica u tatarsko-baškirskoj službi sestrinske kuće Glasa Amerike, Radija Slobodna Evropa.

Kurmasheva, koja ima američko i rusko državljanstvo, radila je sa sjedištem u Pragu, a otputovala je u Rusiju u maju 2023. zbog hitne porodične situacije.

Kada je u junu pokušala da napusti zemlju, oduzeti su joj pasoši. Čekala je da joj se vrate pasoši kada je privedena u oktobru 2023. pod optužbom da se nije registrovala kao takozvani strani agent. Vlasti su kasnije dodale dodatne optužbe za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci.

Kurmasheva i njena medijska kuća negiraju optužbe. Ako bude osuđena, prijeti joj kazna od 15 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG