Linkovi

Biden uveo promjene da bi pomogao malim preduzećima u Americi


Predsjednik Joe Biden najavljuje promjene u programu federalne pomoći malim biznisima za vrijeme pandemije, 22. februara 2021. (Foto: Reuters/Jonathan Ernst)
Predsjednik Joe Biden najavljuje promjene u programu federalne pomoći malim biznisima za vrijeme pandemije, 22. februara 2021. (Foto: Reuters/Jonathan Ernst)

Američki predsjednik Joe Biden najavio je promjene u federalnom programu pomoći pogođenima pandemijom, kako bi se pomoć usmerila na najmanja preduzeća u zemlji i firme u vlasništvu Afroamerikanki i drugih manjina. 

Biden kaže da su veće firme "izgurale" mala, porodična preduzeća u ranim danima pandemije, u zahtjevima za federalnu pomoć. Kako je istakao, promjene koje stupaju na snagu u srijedu, pružiće pomoć koja je davno trebalo da bude upućena tim manjim preduzećima, koja su doživjela "krah" zbog ekonomskog pada izazvanog pandemijom koronavirusa.

"Mala preduzeća Amerike teško pate i potrebna im je pomoć, odmah", izjavio je Biden na konferenciji za novinare.

U okviru Programa zaštite plata, koji je uveden tokom pandemije, administracija uvodi period od dvije nedjelje, počevši od srijede, kada samo vlasnici preduzeća sa manje od 20 zaposlenih - što je ubjedljiva većina malih biznisa - mogu da se prijave za oprostive zajmove.

Bidenov tim je takođe izdvojio milijardu dolara namijenjenih samostalnim preduzetnicima - kao što su moleri, električari, ili kozmetičari i frizeri - a većinu takvih firmi sa jednim zaposlenim čine žene i predstavnici manjina.

Promjenama programa je takođe ukinuta zabrana davanja kredita kompanijama, u čijem vlasništvu udio od 20 odsto ili više ima osoba koja je u proteklih godinu dana bila uhapšena ili osuđena za neko krivično djelo, koje se ne odnosi na finansijske malverzacije. Takođe je dozvoljeno onima koji kasne u otplati federalnih studentskih kredita da se prijave za pomoć kroz ovaj program.

Program zaštite plata, koji je uveden u ranim danima pandemije i obnovljen u decembru, osmišljen je da bi Amerikanci zadržali svoja radna mjesta za vrijeme ekonomskog pada. Malim i srednjim preduzećima, koja su pretrpjela gubitke u primanjima, pružen je pristup federalnim zajmovima, koji su oprostivi ako se 60 odsto kredita potroši na plate zaposlenih, a ostatak na druge odgovarajuće troškove.

Cilj promena koje je uveo Biden je da se ispravi disparitet u načinu na koji je program sprovodila Trumpova administracija. Podaci objavljeni 1. decembra, koje je analizirao AP, pokazuju da mnogi manjinski vlasnici kojima su očajnički bili potrebni krediti nisu dobili finansijsku pomoć sve do posljednjih nekoliko nedjelja važenja programa, dok je mnogo više bijelaca, vlasnika preduzeća, moglo da dobije kredite u ranijim fazama.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG