Linkovi

Biden odao poštu generacijama palih američkih vojnika


Bidenovi polaganjem vijenca obilježili Dan sjećanja
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Bidenovi polaganjem vijenaca obilježili Dan sjećanja

Predsjednik Joe Biden pohvalio je žrtvovanje generacija američkih vojnika koji su se "usudili i dali sve" boreći se za svoju zemlju i pozvao Amerikance da osiguraju da njihova "žrtva nije bila uzaludna", dok je obilježavao Dan sjećanja na nacionalnom groblju Arlington.

Bidenu su se pridružili prva dama Jill Biden, potpredsjednica Kamala Harris i njen suprug Douglas Emhoff, na 155. godišnjici Dana sjećanja.

"Nikada ne smijemo zaboraviti cijenu koja je plaćena za zaštitu naše demokratije", rekao je Biden kasnije u obraćanju. "Nikada ne smijemo zaboraviti živote koje ove zastave, cvijeće i mermerne oznake predstavljaju."

"Svake godine se sjećamo i svake godine ne postaje lakše", naglasio je on.

Federalni praznik u čast palih pripadnika američke vojske obilježava se dan nakon što su Biden i predsjedavajući predstavničkog doma Kongresa, Kevin McCarthy postigli načelni sporazum o povećanju gornje granice duga koji čeka odobrenje Kongresa.

Trenutno, sporazum bi održao neodbrambene troškove otprilike na istom nivou u fiskalnoj 2024. godini uz povećanje za 1 procenat sljedeće godine. Ta mjera bi omogućila 3 posto rasta za odbranu u fiskalnoj 2024, na 886 milijardi dolara, a onda još 1 posto u fiskalnoj 2025, na 895 milijardi dolara.

Biden je rekao da je ponosan što je demokratska administracija nadgledala vrijeme relativnog mira za američku vojsku, poslije dvije decenije rata u Afganistanu i Iraku.

Prošao je skoro 21 mjesec od kada je Biden okončao najduži rat SAD-a u Afganistanu, ispunivši obećanje iz kampanje da će okončati dvadesetogodišnji "vječni rat"u kojem je stradalo više od 2.400 američkih vojnika.

Rat u Afganistanu, međutim, završio se na haotičan i smrtonosan način u avgustu 2021. godine, kada je administracija kritikovana zbog načina evakuacije oko 120 hiljada američkih građana, Afganistanaca i drugih, kao loše isplanirane i izvedene.

Bidenova administracija je prošlog mjeseca objavila izvještaj o posljednjim danima rata, uglavnom okrivljujući svog republikanskog prethodnika, predsjednika Donalda Trumpa, ističući da je Biden bio "značajno ograničen" Trumpovim odlukama.

SAD sada predvode koaliciju saveznika koja uliva desetine milijardi dolara vojne i ekonomske pomoći u Ukrajinu koja pokušava da odbije rusku invaziju, čiji kraj nije na vidiku.

Naglašavajući da ne želi da američke trupe učestvuju u sukobu, Biden je istakao da ruske napore da zauzme teritoriju vidi kao kršenje međunarodnih normi i obećao da će pomoći Kijevu da pobijedi, šaljući artiljeriju, tenkove i dronove, uz nedavni pristanak da dozvoli saveznicima da treniraju ukrajinsku vojsku na američkim F-16 mlaznim avionima.

Biden je povezao žrtvovanje oko 400 hiljada Amerikanaca sahranjenih u Arlingtonu sa angažovanjem američkih trupa širom svijeta u današnje vrijeme.

"Vidimo snagu našeg NATO savezništva izgrađenu od veza koje su nastale u požarima tokom dva svjetska rata", rekao je Biden. "Vidimo to u trupama koje još uvijek stražare na Korejskom poluostrvu, čuvajući mir rame uz rame sa saveznicima. Vidimo to u svakoj bazi, svakoj kasarni, svakom brodu širom svijeta gdje naša vojska ponosno služi i stoji kao sila dobra u svijetu."

Tokom ceremonije, Biden je također govorio o potrebi za brigom o američkim vojnicima na i izvan bojnog polja.

"Imamo samo jednu zaista svetu obavezu: Da pripremimo one koje pošaljemo u opasnost i brinemo se za njih i njihove porodice kada se vrate kući, i kada ne dođu", rekao je Biden.

Prije ceremonije u ponedjeljak u Virginiji, Bidenovi su bili domaćini doručka u Bijeloj kući za članove veteranskih organizacija, organizacija za vojnu službu i vojnu porodicu, porodica poginulih američkih vojnika, te za više zvaničnika Sekretarijata za odbranu i drugih zvaničnika administracije.

XS
SM
MD
LG