Linkovi

Biden objavio koliki je porez platio


Predsednik SAD Joe Biden i prva dama Jill
Predsednik SAD Joe Biden i prva dama Jill

Predsjednik SAD Joe Biden i njegova supruga Jill zaradili su prošle godine 579.514 dolara i platili 137.658 dolara federalnog poreza na prihod. To odgovara poreskoj stopi od 23,8%, što je više od prosjeka od oko 14% za sva američka domaćinstva.

Zarada Bidenovih je blago opala u posljednje tri godine, nakon što je u prosjeku iznosila više od 600.000 dolara u 2020. i 2021. Prosječan prihod domaćinstva u SAD bio je 69.717 dolara u 2021, prema američkom Birou za popis stanovništva.

Bijela kuća je u utorak objavila poreske prijave Bidenovih i potpredsjednice Kamale Harris i njenog supruga.

Ovaj nekada rutinski potez, postao je izvor kontroverzi za vrijeme Donalda Trumpa, koji je odbio da objavi koliki je porez platio, ali je te podatke na kraju objavio kongresni odbor.

Prihod Bidenovih je opao od 2019. godine, kada su zaradili skoro milion dolara, prvenstveno od prodaje knjiga, govora i svojih pozicija na Univerzitetu Pennsylvanije i koledžu Sjeverne Virginije.

Bivši potpredsjednik i senator često pominje u svojim govorima da je nekada bio najsiromašniji senator, toliko da nije mogao da priušti dom u Washingtonu i morao je da putuje na posao vozom iz Wilmingtona u Delawareu.

Kao predsjednik, Biden zarađuje platu od 400.000 dolara. Njegova supruga Jill je plaćena 82.335 dolara za svoj posao predavača na koledžu Sjeverne Virginije.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG