Linkovi

Biden obećao Zelenskom novu direktnu pomoć od 500 miliona dolara


Predsjednici SAD i Ukrajine Joe Biden i Volodimir Zelenski.
Predsjednici SAD i Ukrajine Joe Biden i Volodimir Zelenski.

Bajden i Zelenski su razgovarali telefonom o radu Sjedinjenih Država i njihovih partnera i saveznika na pružanju vojne, ekonomske i humanitarne pomoći Ukrajini, i nametanju visoke cijene Rusiji zbog brutalne agresije na Ukrajinu, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Džo Bajden obavijestio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da će Ukrajina dobiti novih 500 miliona dolara direktne pomoći iz američkog budžeta, saopštila je Bijela kuća.

Predsjednik Bajden je takođe sa ukrajinskim liderom razgovarao o dodatim sankcijama i humanitarnoj pomoći koju su SAD objavile prošle nedelje, dok je predsjednik Zelenski Bajdenu prenio nove informacije o statusu ukrajinskih pregovora sa Rusijom.

Dvojica lidera razmotrila su i pokušaje SAD da zadovolje glavne zahtjeve Ukrajine za pomoć njenoj odbrani, i napore koje Vašington ulaže sa saveznicima i partnerima da identifikuje dodatne kapacitete da pomogne ukrajinskoj vojsci u odbrani zemlje, navela je Bijela kuća.

Ukrajinski predsjednik Zelenski saopštio je da je razgovor sa Bajdenom trajao sat vremena, da je sa njim podijelio procjenu stanja na terenu kao i stanja pregovora, te da su razgovarali o konkretnoj podršci ukrajinskoj odbrani, novom paketu sankcija, makro-finansijskoj i humanitarnoj pomoći.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG