Linkovi

Biden nominovao Kristofera Hila za ambasadora u Srbiji


Arhiva: Christopher R. Hil (Foto: State department)
Arhiva: Christopher R. Hil (Foto: State department)

Američki predsjednik Džozef Bajden (Joseph Biden) nominovao je dugododišnjeg diplomatu Kristofera Hila (Christopher Hil) za sljedećeg ambasadora Sjedinjenih Država u Srbiji, saopštila je Bijela kuća.

Odluka o nominaciji objavljena je nekoliko dana pošto su se u javnosti Srbije pojavile informacije da bi aktuelni američki ambasador Entoni Godfri, poslije dve godine službovanja u Srbiji, mogao okončati svoj mandat.

U reagovanju za Glas Amerike ambasada Sjedinjenih Država saopštila je u srijedu da nominacija novog ambasadora, kako su objasnili, dolazi iz Bijele kuće.

"Ambasador Godfri je na poziciji dve godine i služi po odluci predsednika. Kada Bela kuća bude objavila nominaciju za njegovog naslednika, onda ta nominacija ide u Senat gde se održava pretres, i zavisnosti od njegovog ishoda senatori glasaju o predsednikovom predlogu. Ambasador Godrfi ostaje fokusiran na svoj posao ambasadora SAD u Srbiji", navedeno je u odgovoru američke ambasade u Beogradu u vezi sa pitanjem da li Godfri ranije napušta funkciju.

Kristofer Hil, šezdesetdevetogodišnji kandidat za najvišeg američkog diplomatskog predstavnika u Srbiji, bio je dugogodišnji član diplomatske službe.

Bijela kuća je u saopštenju podsjetila da je Hil tokom 2021. predavao u Školi međunarodnih i spoljnih poslova njujorškog Kolumbija univerziteta.

U saopštenju se navodi i da je prije povlačenja iz diplomatije 2010. Hil obavljao funkcije ambasadora u Iraku, Poljskoj i Makedoniji (danas Severna Makedonija prim.nov.). Bio je i pomoćnik državnog sekretara za istočnoazijska i pacifička pitanja. Predvodio je američku delegaciju tokom pregovora sa predstavnicima Sjeverne Koreje o nuklearnom razoružavanju 2003.

U svojoj ranijoj diplomatskoj karijeri, ukazano je u saopštenju, Hill je bio član pregovaračkog tima koji je doprinio postizanju Dejtonskog sporazuma – čime su okončani ratni sukobi u Bosni i Hercegovini.

Uz to Kristofer Hil, kao američki ambasador u tadašnjoj Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji bio je angažovan i kao specijalni američki izaslanik za Kosovo, u vrijeme napetosti i sukoba 1998-1999. godine. Tamošnja javnost ga je zapamtila po takozvanoj šatl diplomatiji koju je sprovodio na relaciji Beograd - Priština, između Ibrahima Rugove i tadašnjeg jugoslovenskog vrha na čelu sa Slobodanom Miloševićem.

Bio je i član američke delegacije, koju je na pregovorima između Kosova i Srbije u Rambujeu, predvodio diplomata Ričard Holbruk. Razgovori nisu rezultirali dogovorom dvije strane.

Poslije aktivne diplomatske karijere, Hil je bio dekan Denverskog univerziteta i savjetnik Olbrajt-Stounbridž grupe.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG