Linkovi

Biden najavio nove sankcije Kubi


Protesti protiv vlasti u Havani, Kuba, 11. juli 2021.
Protesti protiv vlasti u Havani, Kuba, 11. juli 2021.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden najavio je dodatne sankcije Kubi, na dan kada je Washington na crnu listu stavio i dvojicu kubanskih policijskih zvaničnika zbog kršenja ljudskih prava.

"Biće ih još (sankcija), osim ako ne dođe do drastične promjene na Kubi, što ne očekujem", rekao je Biden u Bijeloj kući na sastanku sa predstavnicima Amerikanaca kubanskog porijekla, prenosi AFP.

SAD su u petak uveče, 30. jula, uvele sankcije protiv dvojice visokih kubanskih policijskih zvaničnika, kao i cijele Revolucionarne nacionalne policije.

Prethodno su uvedene sankcije kubanskom ministru odbrane i specijalnoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova zbog nedavne represije protesta na Kubi.

Na protestima je poginula jedna osoba i nekoliko desetina je povrijeđeno. Prema navodima kubanske opozicije, uhapšeno je oko 100 ljudi.

Kubanci su izašli na ulice nezadovolji zbog nestašice hrane i drugih potrepština, porasta cijena i prekida struje, a neki su pozivali na promjenu vlade.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG