Linkovi

Biden najavio da će imenovati prvu Afroamerikanku za sudiju Vrhovnog suda


Predsjednik Joe Biden govori u Bijeloj kući u prisustvu sudije Vrhovnog suda Stephena Breyera. (Foto: AP/Andrew Harnik)
Predsjednik Joe Biden govori u Bijeloj kući u prisustvu sudije Vrhovnog suda Stephena Breyera. (Foto: AP/Andrew Harnik)

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden u četvrtak je saopštio da planira da do kraja februara imenuje nasljednika liberalnog sudije Vrhovnog suda Stephena Breyera, koji je najavio odlazak u penziju, i ponovio da će imenovati prvu Afroamerikanku za položaj u najvišem sudu zemlje.

"Ovo je emotivan dan za mene. Ovdje sam danas da bih u ime nacije izrazio zahvalnost sudiji Stephenu Breyer​u na njegovoj izuzetnoj karijeri u javnoj službi", rekao je Biden u zajedničkom obraćanju u Bijeloj kući sa sudijom kojeg poznaje još od 1970-tih godina.

Breyer je zvanično najavio penziju u pismu Bidenu, koje je objavljeno u četvrtak, a u kojem je naveo da planira da napusti položaj na kraju sadašnjeg zasjedanja Vrhovnog suda, obično krajem juna, pod pretpostavkom da će njegov nasljednik biti potvrđen u Senatu.

"Namjeravam da do kraja februara saopštim svoju odluku (o kandidatu za sudiju Vrhovnog suda). To će biti prva Afroamerikanka ikada nominovana za Vrhovni sud. To je trebalo davno uraditi, po mom mišljenju", naglasio je Biden.

Breyer je u pismu predsjedniku naveo da "izuzetno cijeni privilegiju što je služio u okviru federalnog pravosudnog sistema" i da je uvijek bio "svjestan ogromne časti što je kao sudija učestvovovao u naporima na očuvanju Ustava i vladavine prava".

"Mislim da je on uzor javnog službenika u vrijeme velikih podjela u ovoj zemlji", naglasio je Biden.

Breyerov odlazak u penziju poslije 27 godina u Vrhovnom sudu omogućava Bidenu da prvi put popuni upražnjeno mjesto u najvišem sudu zemlje, koji broji 9 članova, ali neće promijeniti njegov ideološki sastav.

Većinu u Vrhovnom sudu imaju konzervativne sudije - 6 naprema 3 - koje sve više pokazuju spremnost da oblikuju zakone o spornim pitanjima kao što su pravo na abortus i nošenje oružja.

Bivši predsjednik Donald Trump je tokom svog mandata imenovao troje sudija Vrhovnog suda. Demokrate, koje imaju tijesnu većinu u Senatu, najavile su da će brzo potvrditi Bidenovog kandidata.

Breyera, najstarijeg sudiju Vrhovnog suda, za taj položaj je imenovao demokratski predsjednik Bill Clinton. Autor je važnih presuda o pravu na abortus i pristupu zdravstvenoj zaštiti, a pomogao je da se unaprijede prava LGBT zajednice i dovodio u pitanje ustavnost smrtne kazne.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG