Linkovi

Biden: pregovori Izraelaca i Palestinaca moraju početi odmah


Američki potpredsjednik Joe Biden je na kraju svoje ovonedjeljne turneje po srednjem istoku izjavio da mirovni pregovori Izraelaca i Palestinaca moraju početi odmah, bez odlaganja, usprkos kontroverznom izraelskom planu da izgradi novih hiljadu i 600 domova u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

Govoreći na Univerzitetu u Tel Avivu pred odlazak u Jordan potpredsjednik Biden je rekao da pregovori moraju započeti, jer, kako je rekao, kada se napredak zaustavi, ili odlaže, ekstremisti iskorištavaju medjusobne razlike.

Bez obzira na relativno oštre riječi koje je američki potpredsjednik Joe Biden ranije uputio Izraelu kritizirajući ga zbog najave izgradnje novih hiljadu i 600 naselja u istočnom Jerusalemu, glavni palestinski pregovarač Saeeb Erekat je izjavio danas da Palestinci neće pristati da nastave pregovore, sve dok izraelska vlada ne poništi planove za izgradnju novih domova. Potpredsjednik Biden je tom prilikom pokušao uvjeriti Erekata da mu je izraelski premijer Natanjahu obećao da planirana izgradnja neće početi ni u narednih nekoliko godina, što bi stranama dalo vremena da kroz pregovore pokušaju razriješiti situaciju.

U medjuvremenu je službeni Washington saopćio da nema informacija koje bi možda mogle naznačiti da se Palestinci namjeravaju povući iz planiranih pregovora.

Izraelski ministar za izgradnju je u utorak odobrio plan za gradnju nastambi u Istočnom Jeruzalemu. Novi plan predviđa izgradnju 1600 novih stanova u Ramat Shlomou, konzervativnoj Židovskoj zajednici izgrađenoj na zemlji koju je Izrael oduzeo 1967. godine u bliskoistočnom sukobu. Palestinci s druge strane žele izgraditi glavni grad svoje buduće zemlje u istočnom dijelu ove zajednice.

U isto vrijeme na sastanku sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, potpredsjednik Joseph Biden je rekao da ovim korakom Izrael narušava kako je to nazvao potrebnu "atmosferu potpore" za pregovore.

"Odluka izraelske vlade da proširi planove za izgradnju novih nastambi u Istočnom Jeruzalemu narušava povjerenje koje nam je sada potrebno da započnemo kvalitetne pregovore.", kayao je podpredsjendik Biden.

Gospodin Abbas je pozvao Izrael da obustavi izgradnju nastambi,riječima:

"Odluke koje je izraelska vlada objavila u posljednja dva dana, i konstrukcija tisuća stambenih prostora na palestinskoj zemlji predstavlja narušavanje povjerenja i svog truda koji je uložen posljednjih mjeseci, kako bi se započeli indirektni pregovori."

Izraelski ministar za izgradnju se ispričao u srijedu za vremenski period kada su objavljene odluke, rekavši da je time možda uvrijedio Bidena koji je u svojoj prvoj posjeti Izraelu od početka mandata.

Objavljene odluke su nadvile oblak nad Bidenov uspješan sastanak sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i predsjednikom Shimonom Peresom.

Na sastancima Biden je pozdravio dogovor dviju zemalja da započnu mirovne pregovore kroz posredništvo američkog diplomate Georgea Mitchella.

Pregovori su se trebali nastaviti nakon četrnaest mjeseci zatišja s obje strane.

Izrael smatra svojim glavnim gradom cijeli Jerusalem , a započeo je izgradnju nastambi u istočnom dijelu unatoč dogovoru od prije 5 mjeseci da će zalediti izgradnju na 10 mjeseci. Palestinci smatraju Istočni Jeruzalem i Zapadnu Obalu, koju je Izrael oduzeo 1967., dijelom svoje zemlje.

XS
SM
MD
LG