Linkovi

Biden: Širenje naselja potkopava povjerenje


Biden: Širenje naselja potkopava povjerenje
Biden: Širenje naselja potkopava povjerenje

Američki dopredsjednik Joe Biden osudio je izraelske planove o daljnjoj gradnji objekata za doseljenike u prijepornom Istočnom Jeruzalemu te je dao jamstva Palestincima da su Sjedinjene Države predane stvaranju „održive“ palestinske države.

Biden je rekao da izraelski plan o nastavku gradnje „potkopava“ povjerenje potrebno za nastavak izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora. Američki potpredsjednik dodao je da Palestinci zaslužuju neovisnu palestinsku državu s neprekinutim teritorijem. Biden je rekao ovo nakon sastanka s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom u Ramali.

Odluku o gradnji Izrael je objavio jučer, na dan kad se američki čelnik sastajao s visokim izraelskim dužnosnicima. Izraelski ministar unutarnjih poslova ispričao se zbog trenutka objave odluke kazavši da je to osramotilo potpredsjednika Bidena. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nije poduzeo nikakve korake za promjenu odluke o gradnji novih objekata u Istočnom Jeruzalemu, području na kojem bi Palestinci željeli uspostaviti glavni grad buduće države.

XS
SM
MD
LG