Linkovi

Najnovije

Biden i Merkel razgovarali u Bijeloj kući

Merkel i Biden se sastali u Bijeloj kući, 15. juli 2021.
Merkel i Biden se sastali u Bijeloj kući, 15. juli 2021.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je nakon susreta sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel da dvije države neće odstupati od demokratskih principa i univerzalnih ljudskih prava nasuprot potezima koje povlači Kina.

"Njemačka i Sjedinjene Države će se zajednički suprotstaviti ruskoj agresiji", rekao je Biden, koji je na početku obraćanja gošći izrazio saučešće zbog posljedica poplava u kojima su u Njemačkoj i nekoliko država Evrope stradale i nestale desetine ljudi.

Biden je rekao i da je njemačkoj kancelarki prenio zabrinutost zbog izgradnje gasovoda Sjeverni tok 2.

"Kancelarka i ja dijelimo mišljenje da Rusija ne bio trebalo da koriste energetiku kao oružje protiv svojih susjeda", rekao je Biden, dodavši da će se partnerstvo između Sjedinjenih Država i Njemačke nastaviti i pošto Angela Merkel okonča kancelarsku dužnost.

Angela Merkel ukazala je da se dvije države zalažu za slobodna demokratska društva, govoreći o njemačkom i američkom odnosu prema Kini.

U vezi sa projektom gasovoda Sjeverni tok 2, kancelarka Merkel je rekla da je to tema o kojoj dvije strane, kako se izrazila, imaju različite ocjene.

Također, ukazala je da je uspješna borba protiv pandemije Covida-19 podrazumijeva najveći mogući broj vakcinisanih građana u obje države.

Prema njenim riječima, Njemačka je izuzetno zadovoljna zbog povratka SAD-a u Pariški klimatski sporazum.

"Sjedinjene Države i Njemačka zasnovale su klimatsko partnerstvo", rekla je Merkel u zajedničkom obraćanju sa američkim predsjednikom tokom kojeg se osvrnula i na poplave koje su pogodile Njemačku i nekoliko evropskih zemalja.

"Ovo je dan straha, očaja i patnje usljed katastrofalnih poplava. Činimo sve što je moguće da pomognemo građanima u nevolji", istakla je kancelarka Merkel.

Uoči dolaska njemačke kancelarke Bijela kuća je saopštila da će posjeta afirmisati čvrste i trajne bilateralne veze između Sjedinjenih Država i Njemačke.

Nakon 16 godina kancelarke, Merkel planira napustiti vladu nakon nacionalnih izbora u septembru.

Biden i Merkel razgovarat će o borbi protiv klimatskih promjena, pandemiji Covida-19, rješavanju sigurnosnih izazova, ugroženosti demokratije, saopšteno je iz Bijele kuće.

Očekuje se da će razgovarati i o ruskom plinovodu kojem se protivi Washington. Projektom Sjeverni tok 2 transportuje se prirodni gas iz Rusije u Njemačku.

SAD tvrde da će projekt dovesti evropsku energetsku sigurnost u opasnost povećavanjem oslanjanja Europe na ruski plin i omogućavanjem Kremlju da vrši pritisak na ranjive zemlje u istočnoj i centralnoj Europi.

Glasnogovornik Merkel, Steffen Seibert, rekao je novinarima da će lideri razgovarati i o Kini, koja ima snažne trgovinske odnose s Njemačkom. Neki politički promatrači kažu da se Merkel, koja kritikuje Kinu zbog kršenja ljudskih prava, nada da će izbjeći da mora birati između SAD-a i Kine.

Merkelin program u četvrtak uključuje i večeru u Bijeloj kući s predsjednikom Bidenom, prvom damom Jill Biden, potpredsjednicom Kamalom Harris i njenim suprugom Douglassom Emhoffom.

See all News Updates of the Day

Trump poziva SAD da "ostanu jaki, odlučni" nakon pokušaja atentata

Republikanski predsjednički kandidat, bivši predsjednik Donald Trump, okružen agentima američke tajne službe na predizbornom skupu, 13. jula 2024., u Butleru u Pensilvaniji.
Republikanski predsjednički kandidat, bivši predsjednik Donald Trump, okružen agentima američke tajne službe na predizbornom skupu, 13. jula 2024., u Butleru u Pensilvaniji.

Bivši američki predsjednik Donald Trump, nakon atentata na njegov život, rekao je u nedjelju da je "važnije nego ikad" da zemlja bude jaka, odlučna i da ne dozvoli zlu da pobijedi.

"Hvala svima na vašim mislima i molitvama juče, jer je samo Bog spriječio da se dogodi nezamislivo", rekao je on na svojoj platformi Truth Social. “NEĆEMO SE BOJATI, već ćemo umjesto toga ostati otporni u svojoj vjeri i prkosni pred zlobom.”

Trump bi ove sedmice trebao biti službeno nominiran kao republikanski predsjednički kandidat na izborima 5. novembra protiv demokratskog predsjednika Joea Bidena. Trump je rekao da se raduje obraćanju zemlji u četvrtak sa nacionalne konvencije Republikanske stranke u gradu Milwaukeeju na srednjem zapadu u Wisconsinu.

Sigurnosni agenti pripremaju se za provjeru Fiserv Foruma uoči Republičke nacionalne konvencije 2024., 13. jula 2024. u Milwaukeeju, Wisconsin.
Sigurnosni agenti pripremaju se za provjeru Fiserv Foruma uoči Republičke nacionalne konvencije 2024., 13. jula 2024. u Milwaukeeju, Wisconsin.

FBI je saopćio da je identificirao osumnjičenog, ali još nije utvrdio motiv za subotnji pokušaj atentata na Trumpovom skupu u Butleru u Pensilvaniji, predgrađu istočnog grada Pittsburgha. Bio je to najveći čin američkog političkog nasilja u više od četiri decenije.

Agencija za provođenje zakona saopštila je da je 20-godišnji Thomas Matthew Crooks, stanovnik Bethel Parka u Pensilvaniji, bio "subjekt uključen" u pucnjavu. Promatrači izvan sigurnosne zone perimetra gdje je Trump govorio rekli su da su bezuspješno vikali na policiju kada su ugledali napadača kako puzi po krovu obližnje zgrade s oružjem.

Naoružani napadač je mogao ispaliti četiri ili pet hitaca prema skupu, pogodivši Trumpa u njegovo desno uho, ubivši jednog gledaoca na skupu i teško ranivši dvojicu prije nego što je policija ubila osumnjičenog.

Crooks, koji je završio srednju školu prije dvije godine, bio je registrovani republikanac. Ali kada je imao 17 godina, Crooks je također dao političku donaciju od 15 dolara ActBlueu, odboru za političku akciju koji prikuplja novac za lijevo orijentirane i demokratske političare, prema dokumentu Federalne izborne komisije iz 2021. Donacija je namijenjena Projektu progresivne izlaznosti, nacionalnoj grupi koja okuplja demokrate da glasaju.

Trampova supruga, bivša prva dama Melanija Trump, koja nije bila na skupu, rekla je u postu na društvenim mrežama u nedelju: „Čudovište koje je prepoznalo mog muža kao neljudsku političku mašinu pokušalo je da izrazi Donaldovu strast – njegov smijeh, domišljatost, ljubav prema muzici i inspiraciju. Ključni aspekti života mog muža – njegova ljudska strana – bili su zakopani ispod političke mašine.

Dodala je: „Za one od vas koji plačete u znak podrške, zahvaljujem. Pohvaljujem one od vas koji su posegnuli izvan političke podjele – hvala vam što ste zapamtili da je svaki pojedini političar muškarac ili žena s porodicom koja voli.

Otprilike šest minuta nakon što je Trump stupio na scenu, odjeknulo je nekoliko pucnjeva - što je bivšeg predsjednika navelo da posegne za svojim desnim uhom, a zatim se sagne iza uspona prije nego što su ga agenti Tajne službe koji su mu dodijelili okružili radi zaštite.

Republikanski predsjednički kandidat, bivši predsjednik Donald Trump, pokriven od strane agenata američke tajne službe na predizbornom skupu 13. jula 2024. u Butleru u Pensilvaniji.
Republikanski predsjednički kandidat, bivši predsjednik Donald Trump, pokriven od strane agenata američke tajne službe na predizbornom skupu 13. jula 2024. u Butleru u Pensilvaniji.

U objavi na društvenim mrežama, Trump je rekao da je "dobro". Otpušten je iz bolnice kasno u subotu.

Prema iskazima svjedoka i video snimcima objavljenim na internetu, strijelac je viđen kako drži pušku i puzi po krovu obližnje zgrade nekoliko trenutaka prije nego što se napad dogodio. Moglo se čuti nekoliko prolaznika kako viče na policiju kako bi privukli njihovu pažnju, ali vlasti ili uopće nisu reagovale ili na vrijeme. Tajna služba je saopštila da je ubila osumnjičenog i da je u blizini njegovog tijela pronađena poluautomatska puška u stilu AR-15.

Incident je odmah pokrenuo pitanja o nivou zaštite Tajne službe koju je pružila Trumpu, iako je sigurnosna agencija odbacila kao "apsolutno lažnu" tvrdnju nekih Trumpovih pristalica da je Tajna služba odbila zahtjev za više sigurnosti za Trumpa.

"U stvari, nedavno je američka tajna služba dodala zaštitne resurse i mogućnosti sigurnosnim detaljima bivšeg predsjednika", rekao je glasnogovornik agencije.

Andrew McCabe, bivši zamjenik direktora Federalnog istražnog biroa, rekao je za CNN da vlasti, planirajući miting na otvorenom, nisu uspjele "eliminirati vidike" do pozornice na kojoj je Trump govorio, bilo postavljanjem fizičke barijere između zgrade od gdje je napadač pucao i na pozornicu skupa ili postavljanjem pripadnika policije u blizini kako bi blokirali svaki pristup krovu.

Državna policija uklanja osobu s tribina nakon što je pucano na republikanskog kandidata Donalda Trumpa na kampanji u Butler Farm Show Inc. u Butleru, Pensilvanija, 13. jula 2024.
Državna policija uklanja osobu s tribina nakon što je pucano na republikanskog kandidata Donalda Trumpa na kampanji u Butler Farm Show Inc. u Butleru, Pensilvanija, 13. jula 2024.

Republikanski lideri u Predstavničkom domu rekli su da će pokrenuti "potpunu istragu" o incidentu i zamolili direktoricu Tajne službe Kimberly Cheatle da prisustvuje saslušanju o tom pitanju.

Aleks Grey, bivši zvaničnik Trampovog Saveta za nacionalnu bezbednost, rekao je da pucnjava pokazuje da je zaštita Trampove tajne službe bila "beznačajna u poređenju sa prijetnjama sa kojima se suočavao".

Moraju odmah unaprijediti njegove detalje na najpotpuniji mogući nivo koji dolikuje predsjedniku – i to ne bivšem predsjedniku, već sadašnjem predsjedniku”, rekao je Grey.

Ranije u subotu, Kevin Rojek, specijalni agent FBI-a zadužen za terensku kancelariju u Pittsburghu, rekao je novinarima da je "iznenađujuće" da je napadač pucao četiri ili pet puta prije nego što je ubijen.

Policijski snajperisti uzvraćaju vatru nakon ispaljenih hitaca dok je republikanski predsjednički kandidat, bivši predsjednik Donald Trump, govorio na kampanji u Butleru, Pensilvanija, 13. jula 2024.
Policijski snajperisti uzvraćaju vatru nakon ispaljenih hitaca dok je republikanski predsjednički kandidat, bivši predsjednik Donald Trump, govorio na kampanji u Butleru, Pensilvanija, 13. jula 2024.

Trump, koji je kasnije otputovao u svoju kuću u New Jerseyu, rekao je neposredno nakon napada da je "nevjerovatno da se takav čin može dogoditi u našoj zemlji".

Kasno u subotu, Bijela kuća je saopštila da je Biden razgovarao s Trumpom - iako nije odmah dala detalje razgovora. Administracija je saopštila da se Biden vratio u Bijelu kuću u nedjelju rano, umjesto da ostane u Delawareu kako je planirano.

Biden je kasnije rekao novinarima: "U Americi nema mjesta za ovu vrstu nasilja." Takođe je rekao: „Bolesno je. To je bolesno. To je jedan od razloga zašto moramo ujediniti ovu zemlju. Ne možemo dozvoliti da se ovo dešava. Ne možemo biti ovakvi. Ne možemo ovo oprostiti.”

Bidenova kampanja je također rekla, u izjavi, da "pauzira svu odlaznu komunikaciju i radi na ukidanju naših (političkih) televizijskih reklama (koji napadaju Trumpa) što je prije moguće".

Analitičari su upozorili da bi pokušaj atentata mogao poništiti žestoku predsjedničku kampanju i dodatno podijeliti američko društvo.

Ovo je izuzetno mračan dan u Americi - izuzetno mračan dan u našoj demokratiji. Možda najozbiljniji čin političkog nasilja koji smo vidjeli barem od 11. septembra”, rekao je Jacob Ware, istraživač u Vijeću za međunarodne odnose.

Danas se svijet promijenio“, rekao je profesor Univerziteta George Washington Casey Burgat.

Biće stranačko upiranje prstom o tome kako i zašto se to dogodilo, ali širom političkog spektra s pravom ćemo čuti jedinstveno odbacivanje svakog političkog nasilja. Mogu samo da se nadam da će ovo drugo pobediti”, rekao je Burgat.

Služba VOA Srbije, Ketrin Gipson i Ken Bredemejer doprinijeli su ovoj priči.

Biden: 'Svi moraju osuditi' napad na Trumpa, razgovarao sa bivšim predsjednikom

President Joe Biden speaks, July 13, 2024, in Rehoboth Beach, Deleware, addressing news that gunshots rang out at Republican presidential candidate former President Donald Trump's Pennsylvania campaign rally.
President Joe Biden speaks, July 13, 2024, in Rehoboth Beach, Deleware, addressing news that gunshots rang out at Republican presidential candidate former President Donald Trump's Pennsylvania campaign rally.

Predsjednik Joe Biden rekao je u subotu da "svi moraju osuditi" navodni pokušaj atentata na bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

President Joe Biden's statement following assassination attempt at Trump rally
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Obraćajući se naciji oko dva sata nakon pucnjave, Biden je rekao da mu je laknulo što Trump navodno "dobro ide". Rekao je da nije mogao da dođe do Trumpa prije njegovih izjava, ali je Bijela kuća saopštila da je razgovarao sa Trumpom nekoliko sati kasnije.

"Ne možemo dozvoliti da se to dogodi", rekao je Biden. "Ideja da postoji ovakvo nasilje u Americi je nečuvena."

Biden je, govoreći bez telepromptera, rekao da čeka dodatne informacije prije nego što je napad zvanično nazvao pokušajem atentata na bivšeg predsjednika.

"Imam mišljenje, ali nemam nikakve činjenice", rekao je novinarima, obećavajući da će objaviti novosti kako bude saznao više.

Poslije ponoći vratio se u Bijelu kuću, prekinuvši vikend boravak u Delawareu. Bijela kuća je saopćila da će on i potpredsjednica Kamala Harris u nedjelju ujutro dobiti ažurirani brifing od službenika za državnu sigurnost i provođenje zakona.

Predsjednik je iznio primjedbe iz sobe za hitne brifinge u Bijeloj kući u Rehoboth Beachu u Delawareu, koja je postavljena kad god predsjednik putuje kako bi mu omogućila da dostavi primjedbe zemlji za nekoliko minuta. Proveo je vikend u svojoj kući na plaži i bio u obližnjoj crkvi na misi kada se dogodila pucnjava.

Dok je izlazio iz crkve, novinari su pitali da li je predsjednik bio obaviješten o pucnjavi. Biden se okrenuo prema novinarima sa ozbiljnim izrazom lica, ali je jednostavno odgovorio "ne" prije nego što je ušao u svoju kolonu.

Biden je nekoliko trenutaka kasnije dobio "početni brifing" od pomoćnika, a zatim je sazvao službenike sigurnosti radi detaljnijeg ažuriranja od Kimberly Cheatle, direktora Tajne službe Sjedinjenih Država, sekretara za unutrašnju sigurnost Alejandra Mayorkasa i savjetnice za domovinsku sigurnost Bijele kuće Liz Sherwood- Randall.

Mnogi republikanci su brzo okrivili za nasilje Bidena i njegove saveznike, tvrdeći da su kontinuirani napadi na Trumpa kao prijetnje demokratiji stvorili toksično okruženje. Posebno su ukazali na komentar koji je Biden dao donatorima 8. jula, rekavši da je "vrijeme da se Trump stavi na oči".

Nije bilo neposrednih informacija o strijelcu ili motivaciji.

Bidenova kampanja saopštila je u subotu da pauzira sve poruke pristalicama i radi na poništavanju svih svojih televizijskih reklama što je prije moguće u svjetlu pucnjave.

Potpredsjednica Kamala Haris je u izjavi rekla da je i ona bila informisana, dodajući da su ona i njen suprug "odahnuli" što Trump nije ozbiljno povrijeđen.

"Molimo se za njega, njegovu porodicu i sve one koji su povrijeđeni i pogođeni ovom besmislenom pucnjavom", rekla je ona.

Napad na Trumpa izaziva strahove uoči republikanske konvencije

Osoba gleda vijesti u lokalnom baru u blizini Fiserv Foruma uoči Republikanske nacionalne konvencije 2024., 13. jula 2024. u Milwaukeeju.
Osoba gleda vijesti u lokalnom baru u blizini Fiserv Foruma uoči Republikanske nacionalne konvencije 2024., 13. jula 2024. u Milwaukeeju.

Samo nekoliko dana nakon što je preživio pokušaj atentata, očekuje se da će Donalda Trumpa formalno nominirati republikanci za predsjednika SAD-a tokom jedne od najposjećenijih političkih konvencija u posljednje vrijeme.

Zvaničnici stranke i Trumpove kampanje potvrdili su da će Republikanska nacionalna konvencija biti otvorena kako je planirano u ponedjeljak, dva dana nakon što je Trump upucan u uho dok je govorio na predizbornom skupu na otvorenom u Pensilvaniji.

Hiljade političkih delegata i gomile demonstranata okupit će se u gradu Milwaukeeju na gornjem dijelu srednjeg zapada, u državi Wisconsin, na četverodnevnoj konvenciji, uz prisustvo policije za koje se očekuje da će biti masovno.

Usred lavirinta sigurnosnih barijera koje su podignute u centru grada, VOA je razgovarala sa stanovnicima i učesnicima konvencije, od kojih su neki rekli da su zabrinuti zbog mogućnosti novih nemira.

"Mislim da će biti gore nego sada. Mislim, zatvaraju ulice svakog sata", rekao je stanovnik Milwaukeeja James Houser.

Laura Baigert, zamjenska Trumpova delegatkinja iz Tennesseeja, nazvala je pokušaj atentata "šokantnim i srceparajućim".

"Očekujem da će [konvencija] biti sigurna, ali nikad se ne zna... zastrašujuće je, kada razmislite o tome - bio je to pucanj u glavu. Samo smo sretni što je Bog pazio na njega."

Sigurnosni agenti se pripremaju za pregled Fiserv Foruma uoči Republikanske nacionalne konvencije 2024., 13. jula 2024., u Milwaukeeju.
Sigurnosni agenti se pripremaju za pregled Fiserv Foruma uoči Republikanske nacionalne konvencije 2024., 13. jula 2024., u Milwaukeeju.

Zvaničnici FBI-a identifikovali su osumnjičenog kao 20-godišnjeg Metjua Kruksa, koji je živio oko sat vremena udaljen od Batlera u Pensilvaniji, gdje se dogodila pucnjava. Nije utvrđen motiv, prema zvaničnicima FBI-a, koji su rekli da bi istraga mogla potrajati mjesecima.

Pucnjava je jedan od najozbiljnijih akata američkog političkog nasilja od 11. septembra, rekao je Jacob Ware, viši saradnik u Vijeću za vanjske odnose.

"Ovo je užasan dan u historiji naše zemlje", rekao je Ware. "Mislim da nema razloga vjerovati da je ovo posljednje nasilje koje vidimo."

Predsjednik Joe Biden, Trumpov predsjednički rival, osudio je pucnjavu kao "bolesnu" i rekao da u Sjedinjenim Državama nema mjesta političkom nasilju.

Čak i prije pucnjave, jačao je strah od nemira povezanih s izborima - posebno nakon Trumpove podrške demonstrantima koji su upali u američki Kapitol tokom smrtonosnih nereda nakon njegovog poraza na izborima 2020. od Bidena.

Trump i mnogi od njegovih pristalica koji kažu da se osjećaju obespravljenima dugo su se žalili da su izbori 2020. pokradeni, iako nisu predstavljeni nikakvi dokazi o široko rasprostranjenoj prevari birača.

Mnogi republikanci su također uznemireni što se Trump suočio s talasom krivičnih prijava bez presedana nakon što je napustio funkciju, uključujući i one koje je podnijelo američko Ministarstvo pravde.

Prema anketi Reuters/Ipsos objavljenoj u maju, dvije trećine Amerikanaca reklo je da je zabrinuto zbog mogućnosti da ekstremisti počine akte nasilja ako nisu zadovoljni rezultatom izbora u novembru.

Neki u Milwaukeeju su posebno zabrinuti zbog republikanske konvencije, pogotovo jer zakon države Wisconsin zabranjuje vlastima da zabrane vatreno oružje u proširenoj zoni sigurnosti konvencije poznatoj kao "otisak stopala".

Ranije ove godine, neki lokalni političari u Milwaukeeju pokušali su, ali nisu uspjeli, donijeti zakon koji bi zabranio oružje u otisku. Tajna služba kaže da neće dozvoliti građanima da nose bilo kakvo oružje u "tvrdom perimetru", gdje su potrebne akreditacije za ulazak.

Ljudi šetaju ispred Fiserv Foruma uoči Republikanske nacionalne konvencije 2024., 13. jula 2024., u Milwaukeeju
Ljudi šetaju ispred Fiserv Foruma uoči Republikanske nacionalne konvencije 2024., 13. jula 2024., u Milwaukeeju

Jedan lokalni odbornik nazvao je propise "apsurdnim", napominjući da će onima koji se nalaze u otisku biti dozvoljeno da nose poluautomatske puške, ali ne i teniske loptice, navodi Milwaukee Journal Sentinel.

Brett Bruen, bivši američki diplomata koji sada vodi agenciju za krizne komunikacije pod nazivom Global Situation Room, rekao je da postoji hitna potreba da oni u američkoj politici ublaže svoju radikalnu retoriku.

"Lideri obje strane moraju napraviti korak unazad", rekao je Bruen, koji je požalio da su neki američki političari već počeli politizirati tragediju.

Kako su se detalji pucnjave u subotu još pojavljivali, izgleda da je Mike Collins, član Predstavničkog doma iz Gruzije, optužio Bidena, bez dokaza, da je organizirao pokušaj atentata.

"Joe Biden je poslao naredbe", rekao je Collins u objavi na društvenoj mreži X.

Collins je mislio na Bidenov nedavni komentar da je "vrijeme da se Trump stavi u oči" - pokušaj da se medijski fokus pomakne sa onoga što su posmatrači rekli da je loš učinak debate.

Trump je takođe često koristio zapaljivu retoriku - na primer, rugajući se mužu bivše predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi, koji je zadobio teške povrede nakon što ga je uljez pretukao čekićem tokom napada 2022.

Ali Alex Grey, bivši šef osoblja Trumpovog Vijeća za nacionalnu sigurnost, usprotivio se komentarima lijevo orijentiranih ličnosti koje Trumpa predstavljaju kao fašističkog diktatora.

"Čujemo puno priča o tome da predsjednik Trump navodno predstavlja prijetnju demokratiji. Mislim da ono što svi treba da uradimo je da napravimo korak unazad", rekao je Grej.

Grej, koji prisustvuje konvenciji, rekao je da je siguran u bezbjednost na događaju. Rekao je da se nada da će konvencija postati prilika za Trumpa i druge republikance da iznesu "viziju koja podiže i objedinjuje" američke demokratske institucije.

"On je sada prvi američki predsjednik nakon Ronalda Reagana koji se suočio s metkom ubice. On je jedinstveno postavljen da daje komentare o snazi, otpornosti i izdržljivosti naše demokratije", dodao je Grey.

Mnogi posmatrači, uključujući Warea, kažu da će dramatične slike okrvavljenog Trumpa koji prkosno stisne šaku nakon što je upucan ojačati njegove pristalice, što će vjerovatno povećati njegove izborne šanse. Međutim, incident takođe povećava šanse za dodatne nemire, rekao je on.

"Nalazimo se u veoma zastrašujućem trenutku", dodao je. "I nisam baš siguran kako izgleda naša zemlja koja se sutra budi nakon ovakvog incidenta."

Šta se zna o Thomasu Matthewu Crooksu, osumnjičenom strijelcu sa Trumpovog skupa

Godišnjak srednje škole za 2020. prikazuje fotografiju Thomasa Matthewa Crooksa, kojeg je FBI nazvao "subjekat umiješan" u pokušaj atentata na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, u Betel Parku, Pensilvanija, SAD, 14. jula 2024. REUTERS/Aaron Josefczyk
Godišnjak srednje škole za 2020. prikazuje fotografiju Thomasa Matthewa Crooksa, kojeg je FBI nazvao "subjekat umiješan" u pokušaj atentata na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, u Betel Parku, Pensilvanija, SAD, 14. jula 2024. REUTERS/Aaron Josefczyk

FBI je identificirao 20-godišnjeg Thomasa Matthewa Crooksa iz Bethel Parka u Pensilvaniji kao osumnjičenog za pokušaj ubistva bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa u subotu na predizbornom skupu.

Osumnjičenog je ranila i ubila Tajna služba nekoliko sekundi nakon što je navodno ispalio hice prema bini na kojoj je Trump govorio, u Butleru u Pensilvaniji.

FBI je saopštio da radi na utvrđivanju motiva napada, u kojem je jedan učesnik skupa poginuo, a dva gledaoca su teško povrijeđena. Tramp je pogođen u uho.

Državni birački spiskovi pokazuju da je Crooks bio registrovani republikanac. Predstojeći izbori 5. novembra bili bi prvi put da je Crooks bio dovoljno star da glasa u predsjedničkoj utrci.

Crooks je živio oko sat vremena od mjesta pucnjave u Butleru. Federalna uprava za avijaciju saopštila je u nedjelju da je zatvorila zračni prostor iznad Bethel Parka iz "posebnih sigurnosnih razloga".

Kada je Crooks imao 17 godina, donirao je 15 dolara ActBlueu, odboru za političku akciju koji prikuplja novac za lijevo orijentirane i demokratske političare, prema dokumentu Federalne izborne komisije iz 2021.

Donacija je namijenjena Projektu progresivne izlaznosti, nacionalnoj grupi koja okuplja demokrate da glasaju. Grupe nisu odmah odgovorile na zahtjev Reutersa za komentar.

Crooksov otac, Matthew Crooks, 53, rekao je za CNN da pokušava da shvati šta se dogodilo i da će sačekati dok ne razgovara sa policijom prije nego što progovori o svom sinu.

Thomas Crooks je 2022. diplomirao srednju školu Bethel Park, prema Pittsburgh Tribune-Review. Dobio je 500 dolara nagrade od Nacionalne inicijative za matematiku i nauku, navodi list.

Videozapis sa ceremonije diplomiranja 2022. koji je citirao New York Times prikazuje Crooksa kako prima diplomu srednje škole uz aplauz. Video s te ceremonije objavljen na internetu prikazuje Crooks sa naočalama u crnoj maturskoj uniformi te pozira sa školskim zvaničnikom.

Reuters nije mogao odmah provjeriti autentičnost snimka.

Zvaničnici za provođenje zakona rekli su u subotu da Crooks nije nosio identifikaciju na mjestu pucnjave i da je morao biti identifikovan drugim metodama.

"Trenutno gledamo fotografije i pokušavamo provjeriti njegov DNK i dobiti biometrijsku potvrdu", rekao je Kevin Rojek, glavni specijalni agent FBI-a tokom brifinga za novinare.

USA Today je izvijestio da je na desetine vozila za provođenje zakona stacionirano ispred prebivališta navedenog na adresi u Crooksovom biračkom spisku. Agenti Biroa za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksploziv bili su na licu mesta, a u rezidenciji je bio i odred za bombe, javlja USA Today.

Perimetar stanovanja osumnjičenog u nedjelju je čuvan žutom policijskom trakom za upozorenje. Vozilo policije okruga Alleghany bilo je parkirano ispred.

"Ludilo je da bi bilo ko ovo uradio", rekao je Den Maloni, 30-godišnji stanovnik tog područja, a prenosi USA Today.

Reuters nije mogao odmah identificirati naloge na društvenim mrežama ili druge objave na internetu od strane Crooksa.

Meta, matična kompanija Facebooka i Instagrama, nije odmah odgovorila na pitanja da li su platforme uklonile bilo koji račun u vezi sa osumnjičenim.

Pucnjava na Trumpovom skupu, nakon godina povećanog nivoa prijetnje

Agenti američke tajne službe, 13. jula 2024., u Butleru u Pensilvaniji.
Agenti američke tajne službe, 13. jula 2024., u Butleru u Pensilvaniji.

Pucnji koji su presjekli zrak tokom predizbornog mitinga – pokušaj atentata na bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa – stavljaju novi fokus na ionako punu prijetnju koja je dužnosnike nacionalne sigurnosti dovela na ivicu više od tri godine.

Gradonačelnik New Yorka Eric Adams objavio je kasno u subotu da tjera policiju u određena područja "iz obilja opreza", nakon pucnjave u Butleru u Pensilvaniji, u kojoj je ubijena jedna osoba, a u kojoj je Trump napustio pozornicu krvav po licu.

"Događaji koji su se odigrali na današnjem skupu u Pensilvaniji su užasni", objavio je Adams na platformi društvenih medija X. “Političkom nasilju nije mjesto u ovoj zemlji.

Mogućnost političkog nasilja bila je glavna briga američkog Odjela za unutrašnju sigurnost još u januaru 2021. godine, kada je izdalo bilten upozorenje da bi se ohrabreni domaći ekstremisti mogli mobilizirati nakon proboja američkog Kapitola ranije tog mjeseca.

Najnovija procjena domovinske sigurnosti, u septembru, upozorila je na “visok rizik” od potencijalnog napada, ukazujući na “usamljene prestupnike ili napade u malim grupama koji se dešavaju uz malo upozorenja”.

Nadalje upozorava da bi im izbori 2024. mogli biti na nišanu i da bi napadi mogli biti usmjereni na "vladine zvaničnike, birače i osoblje i infrastrukturu vezano za izbore, uključujući biračka mjesta, lokacije za glasačke kutije, mjesta za registraciju birača, kampanje, političke stranačke kancelarije i mesta za brojanje glasova."

"Uopšte nije iznenađujuće vidjeti ovo", rekao je za Glas Amerike Colin Clarke, direktor istraživanja u globalnoj obavještajnoj kompaniji The Soufan Group.

"Napetosti su se jačale na obje strane političkog spektra i ekstremisti su zaživjeli", rekao je on, upozoravajući da bi pucnjava mogla učiniti naredne dane i sedmice opasnijim.

Rachel Kleinfeld, viši saradnik u Carnegie Endowment for International Peace i stručnjakinja za političko nasilje, rekla je za Glas Amerike da bi potencijal za nasilje mogao utjecati na manje poznate političare i više lokalnih rasa.

"Amerika se već nekoliko godina suočava sa sve većim prijetnjama političkim nasiljem protiv političara i kandidata na svim nivoima, od školskog odbora do sada predsjednika", rekla je ona.

Kleinfeld je rekla da će biti potrebno više od povećane sigurnosti kako bi se dodatno nasilje spriječilo.

Politički lideri takođe treba da daju izjave u kojima osuđuju svako političko nasilje, kojem nema mjesta u demokratiji“, rekla je ona. “Znamo da su izjave lidera važne.

Direktor FBI-ja Christopher Wray rekao je zakonodavcima u junu da okruženje prijetnji ostaje opasno.

Mi smatramo da je prijetnja od terorizma u zemlji, rekao bih, uporna i značajna“, rekao je Wray.

Postojala su i uzastopna upozorenja o kontinuiranim pokušajima Rusije i Irana, posebno, da zatruju američki pejzaž društvenih medija i podstaknu tenzije.

U procjeni američkog Ureda direktora Nacionalne obavještajne službe, objavljenoj u utorak, Moskva se optužuje da nastoji "pojačati domaće podjele" uoči predsjedničkih izbora u novembru.

Nadalje je optužio Teheran da djeluje kao "agent haosa", nastojeći "podstaknuti društvene podjele i potkopati povjerenje u američke demokratske institucije".

Da li su i kako ovi faktori igrali ulogu u pucnjavi na Trumpovom skupu u subotu još uvijek se istražuje, ali neki analitičari kažu da je vjerovatno bilo samo pitanje vremena kada će bijes prerasti u akciju.

"Postoji toliko toga što ne znamo o tome šta se dogodilo, tako da nema ničega osim nagađanja", rekao je Clarke.

Moja glavna briga,” rekao je, “je da bi ovo moglo dovesti do spirale nasilja i da bi moglo obilježiti ostatak izborne sezone.”

Učitajte još

XS
SM
MD
LG