Linkovi

Bidenov tim ima agresivniji pristup prema novinarima u izbornoj godini


Predsjednik SAD Joe Biden govori novinarima prilikom odlaska iz Bijele kuće, 20. februara 2024. godine. (Foto: AFP/Jim Watson)
Predsjednik SAD Joe Biden govori novinarima prilikom odlaska iz Bijele kuće, 20. februara 2024. godine. (Foto: AFP/Jim Watson)

Američki predsjednici žalili su se na medijsko izvještavanje praktično otkako je Bijela kuća izgrađena. Sada je, čini se, red na Joea Bidena.

Kampanja za njegov reizbor je u toku, a pojavljuju se znakovi da oni koji stoje iza predsjednika počinju agresivnije i javno osporavati način na koji je predstavljen u medijima.

U protekle dvije sedmice, službenik administracije je poslao neobično pismo Udruženju dopisnika Bijele kuće, žaleći se na medijsko pokrivanje izvještaja specijalnog savjetnika o Bidenovom postupanju sa povjerljivim dokumentima.

Osim toga, predsjednikova kampanja se usprotivila onome što ima kao percepciju - da su negativne priče o Bidenovim godinama privukle više pažnje od primjedbi Donalda Trumpa o NATO savezu.

To nije baš situacija kao je Trump novinare nazivao "neprijateljima naroda", ali je primjetno.

„To je strategija”, kaže Frank Sesno, profesor na Univerzitetu George Washington i bivši šef biroa CNN-a u Washingtonu. „Radi nekoliko stvari odjednom. To pretvara novinare u protivnike, što je popularan obrazac za sve političare.”

To također može odvratiti birače od loših vijesti. I dok neke redakcije brzo odbacuju kritike, dodaje Sesno, druge će možda zastati i dvaput razmisliti o onome što pišu.

Bijela kuća protiv oblikovanja priča

U pismu Iana Samsa, portparola kancelarije advokata Bijele kuće, sugeriše se da su novinari nepravilno uobličili priče o objavljivanju izvještaja specijalnog savjetnika Roberta Hura 8. februara.

Sams je ukazao na priče CBS Newsa, Wall Street Journala, AP-a i drugih koji, koje su isticale da je Hur pronašao dokaze da je Biden namjerno zadržao i otkrio povjerljivi materijal. Sams je napisao da veliki dio tih takozvanih dokaza nije održiv i da su dokazi poništeni Hurovom odlukom da ne podnese tužbu.

Rekao je da je ključno pozabaviti se situacijama kada se dogode "značajne greške", poput pogrešnog navođenja nalaza i zaključaka federalne istrage o predsjedniku.

Bio je to drugi put u nekoliko mjeseci da Sams kritikuje novinare - prošle jeseni je pozvao medije da sa više pažnje preispitaju republikance u Predstavničkom domu Kongresa i razloge koji stoje iza njihove istrage o opozivu Bidena.

„Svi prave greške i niko nije savršen”, kaže Sams za AP. „Ali zdrava razmjena mišljenja oko toga šta je kompletna priča pomaže da i novinari i vlada budu oštriji u tome kako zemlja i svijet dobijaju vijesti koje treba da čuju.”

Kellu O’Donnell, predsjednica Udruženja dopisnika i novinarka NBC Newsa, sugerisala je da je Samsova zabrinutost pogrešno usmjerena i da se treba obratiti pojedinačnim novinskim organizacijama.

„Neprikladno je da Bijela kuća koristi interne kanale distribucije, prvenstveno za logistiku i brzu razmjenu informacija koje je potrebno znati, za širenje generalizovanih kritika medijskog izvještavanja”, navela je O’Donnell.

U odvojenoj izjavi, portparol Bidenove kampanje T.J. Ducklo kritikovao je medije zbog vremena provedenog u raspravi o dobi i mentalnim sposobnostima 81-godišnjeg predsjednika, što je pitanje koje je ponovo pokrenuto kada se Biden obratio novinarima povodom Hurovog izvještaja.

Amerikanci zaslužuju novinarski korpus koji pokriva Trumpa „sa ozbiljnošću i žestinom koje ovaj trenutak zahtijeva", rekao je Ducklo, koji je dao ostavku iz Bijele kuće 2021. zbog prijetnji koje je uputio jednoj novinarki.

Važno je napomenuti da su Trumpovi komentari vjerovatno prošli rokove za objavljivanje u nekim dijelovima novina u kojima su se Bidenove priče pojavile tog vikenda. A njegove primjedbe mediji nisu su ignorisali.

A.G. Sulzberger, izdavač Timesa, primijetio je u intervjuu za Reutersov Institut za proučavanje novinarstva da je Bidenov tim u posljednje vrijeme bio „izuzetno uznemiren” zbog njegovog izvještavanja. „Mi nismo ničija opozicija”, rekao je, „i nismo pod nečijom kontrolom.”

Koliko je predsjednik dostupan?

Ove kritike dešavaju se u pozadini nezadovoljstva nekih novinara zbog toga koliko je Biden na raspolaganju za postavljanje pitanja – što je ponovo došlo do izražaja kada je Biden odbio priliku da se pojavi pred desetinama miliona Amerikanaca u intervjuu tokom emisije prije Superbowl utakmice.

Buden je tokom prve tri godine svog mandata održao 33 konferencije za novinare što je manje od bilo kojeg drugog američkog predsjednika poslije Ronalda Reagana, u istom vremenskom periodu, kaže Martha Kumar, profesorica Univerziteta Towson i ekspertica za predsjednike i novinare. Slično tome, 86 intervjua koje je Biden dao manje je od bilo kojeg predsjednika otkako je ona počela proučavati proučavati te podatke, takođe od Reaganovog mandata. Poređenja radi, Barack Obama je dao 422 intervjua tokom svoje prve tri godine.

Umjesto toga, Biden preferira neformalnije nastupe u kojima novinari postavljaju nekoliko pitanja, uz relativno malo mogućnosti za dodatna pitanja, kaže Kumar: 535 takvih Bidenovih situacija je na drugom mjestu, nakon Trumpovih 572.

Jedan primjer uslijedio je nakon Bidenovih izjava u petak nakon smrti ruskog opozicionara Alekseja Navalnog. Drugi je bila Bidenova dostupnost medijima nakon objavljivanja Hurovog izvještaja, što se pretvorilo u haotičnu scenu u kojoj su novinari pokušavali da nadvikuju jedni druge. Predsjednikov nastup i primjedbe o njegovom zaboravu koje su iznesene u Hurovom izvještaju dovele su do još više pitanja o uticaju godina na njegove sposobnosti.

„To mu nije dobro poslužilo”, kaže Kumar.

U međuvremenu, neki u Bidenovom timu vjeruju da je predsjednik pokazao borbenost pred kritikama, što će Amerikanci cijeniti.

Sesno kaže da može razumjeti zabrinutost Bidenovog tima da predsjednikova sposobnost za taj posao postaje priča nad kojom gube kontrolu, slično kao što su posrtaji bivšeg predsjednika Geralda Forda doveli do percepcije da je on nespretan.

Nikki Usher, profesorica medija na Univerzitetu San Diega, rekla je da je iznenađena što Bidenov tim ranije nije postao agresivniji: „On mora iskočiti ispred tog narativa”.

Ponašanje Bidena čini se blagim u poređenju sa Trumpovim vrijeđanjima novinskih organizacija poput CNN-a i New York Timesa. Republikanski birači, generalno govoreći, mnogo su skloniji da pozitivno reaguju na aktivnosti koji novinare čine zlikovcima. Demokrate, u međuvremenu, imaju tendenciju da više cijene ulogu medija u demokratiji, kaže Usher, tako da Bidenov tim mora biti oprezniji s napadima.

Posebno s obzirom na starost, predsjednikov tim može reći samo dio toga, kaže Sesno: „Ljudi će se odlučiti na osnovu onoga što vide i čuju od Joea Bidena.”

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG