Linkovi

Biden i Trump: Različiti pogledi oko prava na oružje


Prodavnica oružja Dragonman u Coloradu Springsu, 20. juli 2014. (Foto: AP/Brennan Linsley)
Prodavnica oružja Dragonman u Coloradu Springsu, 20. juli 2014. (Foto: AP/Brennan Linsley)

Oružje je tema koja je odavno podijelila američke glasače. Broj pristalica i protivnika veće kontrole oružja je skoro jednak, prema podacima Istraživačkog centra Pew. Predsjednički kandidati Joe Biden i Donald Trump također imaju suprotna gledišta o bezbjednosti oružja.

Skoro trećina Amerikanaca kaže da posjeduje oružje, prema istraživačkom centru Pew. U pitanju je ustavno pravo koje često postane politička tema za predsjednike, kada se dogode školske pucnjave, kao što je bio maskr u srednjoj školi na Floridi 2018. godine, koji je okončan kada su policajci evakuisali učenike koji su se krili u svojim učionicama.

Donald Trump, koji je tada bio predsjednik, sastao se sa porodicama žrtava da govori o oružanom nasilju i rekao: "To se predugo dešava, bilo je previše slučajeva. Mi ćemo to promijeniti."

Dok je bio predsjednik, Trumpova politika o oružju se uglavnom fokusirala na jačanje bezbjednosti škola, uključujući prijedloge da nastavnici budu naoružani.

Kao predsjednički kandidat, Trump je, na skupu najvećeg lobija za oružje u Americi, poručio da je oružje ključno za ličnu bezbjednost.

"Zemlja nam ide u propast. Razularene bande i okrutni kriminalci terorišu naše ulice a zbog slabosti korumpiranog Joea Bidena visimo na ivici Trećeg svjetskog rata", rekao je Trump.

Trump, čiju je kandidaturu podržalo Nacionalno udruženje vlasnika oružja (NRA), rekao je da Biden pokušava da, citiramo, "istrgne vatreno oružje iz ruku građana koji poštuju zakon", i ukine prava garantovana Drugim amandmanom ustava.

"Drugi amandman mora da ima smisla. U protivnom, imaćemo broj pogibija i nivo uništenja kakav nije viđen u ovoj zemlji", rekao je Trump.

Kada je tinejdžer, napadač, ubio 19 djece i dvoje nastavnika u osnovnoj školi u Texasu 2022, predsjednik Biden je izjavio: "Moramo da djelujemo."

"Kao nacija, moramo da postavimo pitanje – kada ćemo se zaboga suprotstaviti lobiju za oružje? Kada ćemo za ime Boga uraditi ono što svi instinktivno osjećamo da mora da se uradi?", rekao je Biden.

Bijela kuća i Kongres su se dogovorili o dvostranačkom planu kojim se proširuje provjera biografije za mlađe kupce oružja, a pojedinačnim državama olakšava da oduzmu oružje ljudima za koje je procijenjeno da predstavljaju opasnost za sebe ili okolinu.

Biden vodi kampanju zalažući se za strožij zakone, posebno u zajednicama pogođenm oružanim nasiljem.

"Potpisao sam najznačajniji zakon o kontroli oružja u skoro 30 godina, za šta znam da je veoma važno zajednici čiju tugu dijelim, i sjećam se Atlante, Half Moon Bayja i Monterey Parka”, izjavio je na jednom skupu.

Od kada su republikanci preuzeli kontrolu nad Predstavničkim domom 2022, nije usvojen nijedan novi zakon o oružju. Vođa demokratske manjine Hakeem Jeffries za to krivi Trumpove pristalice.

"MAGA ekstremisti i nepreduzmljivi republikanski kongresmeni sada napuštaju grad a da nisu na suštinski način razmotrili i odgovorili na epidemiju oružanog nasilja u Americi", rekao je on.

Američki glasači su, u svojim stavovima o oružju, podijeljeni uglavnom duž političkih linija. Podaci Pew centra pokazuju da su republikanci i njima naklonjeni nezavisni birači više nego dvostruko skloniji da posjeduju oružje od demokrata i nezavisnih glasača bližih toj stranci.

XS
SM
MD
LG