Linkovi

Biden zaštitio područje Grand Canyon


Grand Canyon postao zaštićeni spomenik
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Grand Canyon postao zaštićeni spomenik

Proglašavajući to dobrim "ne samo za Arizonu već i za planetu", predsjednik Joe Biden je u utorak pretvorio u nacionalni spomenik veći dio Grand Canyona, pretvarajući u stvarnost višedecenijske vizije indijanskih plemena i zaštitnika okoliša.

S obzirom na to da je Biden na putu ka Zapadu u tri države, ovaj potez će pomoći očuvanju oko 4.046 kvadratnih kilometara sjeverno i južno od Nacionalnog parka Grand Canyon. To je bila Bidenovo peto proglašenje spomenika.

Plemena u Arizoni tražili su od predsjednika da iskoristi svoj autoritet prema Zakonu o starinama iz 1906. za stvaranje novog nacionalnog spomenika pod nazivom Baaj Nwaavjo I'tah Kukveni. "Baaj Nwaavjo" znači "gdje lutaju plemena" za narod Havasupai, dok "I'tah Kukveni" prevodi kao "naši otisci", za pleme Hopi.

„Očuvanje ovih zemalja je dobro, ne samo za Arizonu već i za planetu“, rekao je Biden, koji je govorio sa planinskim pogledom iza sebe, koristeći ručni mikrofon protiv vjetra i noseći bejzbol kapu i tamne sunčane naočale protiv sunca i vrućine. "To je dobro za ekonomiju. Dobro je za dušu nacije."

Ispunjavanje ugovornih obaveza

Biden je ovo proglašenje uporedio s većim naporom svoje administracije u borbi protiv klimatskih promjena i primijetio ekstremne vrućine ovog ljeta, koje su posebno kažnjavale mjesta poput Phoenixa.

Biden je rekao da će proglašenje omogućiti da savezna vlada ispuni svoje ugovorne obaveze s indijanskim plemenima nakon što su mnoga u prošlim desetljećima bila prisiljena napustiti domove svojih predaka oko Velikog kanjona dok su zvaničnici razvijali lokaciju nacionalnog parka.

"U vrijeme kada neki nastoje zabraniti knjige i zakopati historiju, jasno stavljamo do znanja da ne možemo samo izabrati da naučimo ono što želimo naučiti", rekao je Biden, pozivajući se na njegovu čestu kritiku nekih republikanaca koji su nastojali da nametnu ograničenja školskim bibliotekama, navodeći pritužbe roditelja na eksplicitni materijal.

Pristalice fotografiraju dok predsjednik Joe Biden potpisuje proglas kojim se proglašava nacionalni spomenik Baaj Nwaavjo I'Tah Kukveni na aerodromu Red Butte, 8. avgusta 2023. u Tusayanu, Arizona.
Pristalice fotografiraju dok predsjednik Joe Biden potpisuje proglas kojim se proglašava nacionalni spomenik Baaj Nwaavjo I'Tah Kukveni na aerodromu Red Butte, 8. avgusta 2023. u Tusayanu, Arizona.

Arizona ključna na izborima

Politički ulozi su visoki. Arizona je ključna država u kojoj je Biden pobijedio 2020. godine, postavši prvi demokrata od Billa Clintona 1996. koji je to uspio. I to je jedna od samo nekoliko istinski konkurentnih država koje idu na izbore sljedeće godine. Pobjeda u Arizoni bila bi ključni dio Bidenovih napora da osigura drugi mandat.

Republikanski zakonodavci i rudarska industrija hvalili su ekonomske koristi ovog područja i tvrdili da je rudarstvo pitanje nacionalne sigurnosti.

Predstavnici Bruce Westerman, predsjedavajući Odbora za prirodne resurse Predstavničkog doma, i Paul Gosar, republikanac iz Arizone koji također ima vodeću poziciju u komitetu, objavili su u utorak pismo Bidenu, kritizirajući proglašenje i sugerirajući da bi ono "trajno povuklo najbogatija ležišta uranijuma u Sjedinjenim Državama iz rudarstva — nalazišta koja su daleko izvan Nacionalnog parka Grand Canyon."

Ministarstvo unutrašnjih poslova, reagujući na zabrinutost zbog rizika od kontaminacije vode, donijelo je 20-godišnji moratorijum na podnošenje novih zahtjeva za rudarstvo oko nacionalnog parka 2012. godine.

Ovo proglašenje neće uticati na postojeće zahtjeve za rudarstvo, tvrde visoki zvaničnici Bidenove administracije. Štaviše, lokalitet spomenika obuhvata oko 1,3% poznatih rezervi uranijuma u zemlji. Zvaničnici kažu da u drugim dijelovima zemlje postoje značajni resursi koji će ostati dostupni.

Među pozvanima na događaj u utorak bili su predsjednica Yavapai-Apache Nacije Tanya Lewis, predsjednica indijanskih plemena rijeke Colorado Amelia Flores, predsjednik Navaho Buu Nygren i vijećnica plemena Havasupai Dianna Sue White Dove Uqualla.

Pristaša čeka da predsjednik Joe Biden govori i potpiše proglas kojim se označava nacionalni spomenik Baaj Nwaavjo I'Tah Kukveni na aerodromu Red Butte, 8. augusta 2023., u Tusayanu, Arizona.
Pristaša čeka da predsjednik Joe Biden govori i potpiše proglas kojim se označava nacionalni spomenik Baaj Nwaavjo I'Tah Kukveni na aerodromu Red Butte, 8. augusta 2023., u Tusayanu, Arizona.

Uqualla je dio grupe plemenskih plesača koji su izveli blagoslov na ceremoniji imenovanja.

"Zaista ne želimo da uranijum izlazi iz zemlje jer će uticati na sve oko nas - na drveće, zemlju, životinje, ljude", rekao je Uqualla.

Nakon Arizone, Biden će u srijedu otići u Albuquerque u Novom Meksiku, gdje će govoriti o tome kako je borba protiv klimatskih promjena otvorila nova radna mjesta. Tokom posjete Salt Lake Cityju u Juti u četvrtak, predsjednik će obilježiti prvu godišnjicu PACT zakona, koji pruža nove pogodnosti veteranima koji su bili izloženi toksičnim supstancama. On će također održati reizbornu akciju prikupljanja sredstava u svakom gradu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG