Linkovi

Biden se suočava s vatrom i bijesom tokom posjeta Novom Meksiku


Daniel Encinias stands next to the ruins of his home destroyed by the Hermits Peak Calf Canyon fire in Tierra Monte, New Mexico, June 9, 2022.
Daniel Encinias stands next to the ruins of his home destroyed by the Hermits Peak Calf Canyon fire in Tierra Monte, New Mexico, June 9, 2022.

Predsjednik Joe Biden posjćuje New Mexico kako bi razgovarao o naporima svoje administracije da se bori s šumskim požarima dok su stanovnici bijesni zbog toga kako su savezni dužnosnici dopustili da se situacija izmakne kontroli, što je dovelo do najvećeg požara u zabilježenoj povijesti države.

Vatra je obuzdana na nekoliko frontova, ali još uvijek gori u opasno vrućim i suhim uvjetima. Uništeno je više od 430 domova na 500 četvornih milja (1300 četvornih kilometara) od početka travnja, prema saveznim dužnosnicima.

Evakuacije su raselile tisuće stanovnika iz ruralnih sela španjolsko-kolonijalnih korijena i visoke stope siromaštva, a pritom je nanijela neizmjernu štetu okolišu. Strah od plamena ustupa mjesto zabrinutosti zbog erozije i klizišta na mjestima gdje je pregrijana vatra prodrla u tlo i korijenje.

Požar je posljednji podsjetnik na Bidenovu zabrinutost zbog šumskih požara, za koje se očekuje da će se pogoršati kako se klimatske promjene nastavljaju, i kako će opteretiti resurse potrebne za borbu protiv njih.

"Ovi požari trepere 'crveni kod' za našu naciju", rekao je Biden prošle godine nakon zaustavljanja u Idahu i Kaliforniji. "Postaju sve učestalije i žestinije."

FILE - Fire burns along a hillside in the Village of Ruidoso, N.M., April 13, 2022.
FILE - Fire burns along a hillside in the Village of Ruidoso, N.M., April 13, 2022.

U Novom Meksiku, istražitelji su pratili dva izvora požara dopaljenja koje su podmetnuli federalni upravitelji šuma kao preventivne mjere. Skupina stanovnika okruga Mora tužila je ovaj tjedan Američku šumarsku službu u nastojanju da dobije više informacija o ulozi vlade.

Ralph Arellanes iz Las Vegasa u Novom Meksiku rekao je da je malo vjerojatno da će mnogi rančeri skromnih sredstava dobiti naknadu za neosigurane kolibe, staje i šupe koje su sravnjene u požaru.

“Oni imaju svoj dnevni posao, svoj ranč i život na farmi. Nije kao da imaju veliku staru kuću ili hacijendu – to bi mogao biti vrlo jednostavan dom, može imati ili ne mora imati tekuću vodu”, rekao je Arellanes, bivši vatrogasac u divljini i predsjednik konfederacije skupina za zagovaranje Hispanjolanske zajednice. “Iskoriste ga da borave tamo kako bi nahranili i napojili stoku vikendom. Ili možda imaju kamper. Ali puno toga je izgorjelo.”

Federalna agencija za upravljanje hitnim situacijama odobrila je 890 zahtjeva za pomoć u katastrofama u vrijednosti od 2,7 milijuna dolara za pojedince i kućanstva.

Bidenova administracija je u četvrtak proširila prihvatljivu financijsku olakšicu na popravak vodoopskrbnih objekata, jarka za navodnjavanje, mostova i cesta. Predloženi zakon od rep. Terese Leger Fernández, D-N.M., ponudio bi punu naknadu za gotovo svu izgubljenu imovinu i prihode povezane s požarom.

Jennifer Carbajal kaže da se dva puta evakuirali od nadolazećeg požara u zajedničkoj obiteljskoj kući u Pandariesu u podnožju planina Sangre de Cristo. Kuća je preživjela, dok je oko 50 susjednih kuća izgorjelo zajedno sa spremnicima koji napajaju komunalni vodovod, ostavljajući lokalnu opskrbu pitkom vodom bez isporuke kamionima.

"Trenutno ne postoji dugoročni plan za vodnu infrastrukturu u sjevernom Novom Meksiku", rekao je Carbajal.

Rekla je da su stvari još gore u mnogim zajednicama koje se teško mogu riješiti u cijelo okrugu Mora pogođenim požarom, gdje je srednji prihod kućanstva otprilike 28.000 dolara - manje od polovice nacionalnog prosjeka.

“Oni puno razmjenjuju i zapravo se nikada nisu morali oslanjati na vanjske resurse”, rekla je. “Cijela ideja o podnošenju zahtjeva za zajam (od FEMA-e) odmah je odvratna za većinu te populacije.”

George Fernandez iz Las Vegasa u Novom Meksiku kaže da je malo vjerojatno da će njegova obitelj dobiti odštetu za neosiguranu kuću zahvaćenu vatrom u udaljenom području Mineral Hillsa, niti za kuću za pratnju koju su izgradili njegovi djed i baka prije gotovo jednog stoljeća.

Fernandez je rekao da se njegov brat odselio iz kuće u starački dom prije nego što je požar zahvatio - zbog čega je izravna federalna kompenzacija malo vjerojatna prema sadašnjim pravilima jer kuća više nije bila primarno prebivalište.

“Mislim da bi trebali osigurati smještaj za sve koji su izgubili sve što su izgubili po nominalnoj vrijednosti”, rekao je Fernandez. “Bilo bi potrebno puno novca da se to postigne, ali to je nešto što su oni započeli i mislim da bi trebali.”

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG