Linkovi

Biden želi da obnovi savezništva tokom posjete Evropi


Arhiv - Predsjednik Joe Biden izlazi iz helikoptera Marine 1. (Foto: Reuters)
Arhiv - Predsjednik Joe Biden izlazi iz helikoptera Marine 1. (Foto: Reuters)

Predsjednik Joe Biden posjetiće Evropu sredinom juna, što će biti njegova prva posjeta inostranstvu od kako je stupio na položaj, saopšteno je iz Bijele kuće.

Biden, koji je postao predsjednik 20. januara, sastaće se sa svjetskim liderima u Velikoj Britaniji, Belgiji i Švajcarskoj tokom posjete koja će trajati od 10. do 16 juna.

"Ova posjeta će pokazati da je Amerika posvećena obnovi savezništava, revitalizaciji transatlantskih odnosa i tijesnoj saradnji sa našim saveznicima i multilateralnim partnerima da bismo rješavali globalne izazove i bolje zaštitili američke interese", saopštila je portparolka Bijele kuće Jen Psaki.

Američki predsjednik sastaće se sa britanskim premijerom Borisom Johnsonom 10. juna i prisustvovaće samitu G-7 od 11. do 13. juna u Cornwallu na jugozapadu Engleske.

Britanska kraljica Elizabeth II govori u Domu lordova u Westminsterskoj palati 11. maja 2021.
Britanska kraljica Elizabeth II govori u Domu lordova u Westminsterskoj palati 11. maja 2021.

Biden će se sastati sa kraljicom Elizabethom u zakmu Windsor 13. juna, prije nego što otputuje za Brisel na NATO samit 14. jula, kada će "potvrditi predanost Sjedinjenih Država NATO-u, transatlantskoj bezbjednosti i kolektivnoj odbrani", navela je Psaki.

U Briselu, Biden će se takođe sastati sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom kako bi razgovarali o "nizu bilateralnih i regionalnih pitanja" i učestvovaće u samitu SAD-EU 15. juna, kada će lideri razgovarati o međunarodnoj zdravstvenoj situaciji, globalnom ekonomskom oporavku, klimatskim promjenama i drugim pitanjima.

Biden će se takođe sastati sa belgijskim kraljem Philippeom ​ i premijerom Alexanderom De Croom.

Tokom boravka u Evropi, također će posjetiti Ženevu u Švajcarskoj "gdje će održati bilateralni samit sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom 16. juna", izjavila je Psaki.

Biden će se takođe sastati sa švajcarskim predsjednikom Guyjem Parmelinom ​ i ministrom stranih poslova Ignazioom Cassisom.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG