Linkovi

Biden objavio prvi nacionalni plan za borbu protiv domaćeg terorizma


Demonstranti u okršaju sa policijom na zapadnom ulazu u Capitol, 6. januar 2021.
Demonstranti u okršaju sa policijom na zapadnom ulazu u Capitol, 6. januar 2021.

Predsjednik Joe Biden objavio je nacionalni plan za borbu protiv domaćeg terorizma, koji opisuje kao "prvi u historiji".

Biden je u utorak saopštio da je cilj Nacionalne strategije za borbu protiv domaćeg terorizma da unaprijedi vladine analize i razmjenu informacija o domaćem terorizmu između agencija za sprovođenje zakona, na svim nivoima.

Spriječavanje regrutacije terorista, njihove sposobnosti da mobilišu druge građane, i osujećivanje i remećenje njihovih aktivnosti su takođe ključni elementi strategije, rekao je predsjednik.

Cilj plana je da se riješava problem činilaca koji dugoročno doprinose domaćem terorizmu, kao što su "rasna, etnička i vjerska mržnja."

"Domaći terorizam - koji je podstaknut mržnjom, predrasudama i drugim formama ekstremizma - je mrlja na duši Amerike. Suprotan je svemu čemu naša zemlja teži i predstavlja direktan izazov našoj nacionalnoj bezbjednosti, demokratiji i jedinstvu", saopštio je američki lider.

Strategija je objavljena više od šest mjeseci poslije napada 6. januara kada su hiljade pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trumpa upale u Capitol u trenutku dok je Kongres glasao da potvrdi pobjedu Joea Bidena na predsjedničkim izborima, koju je Trump odbio da prizna.

Nasilni ekstremisti u SAD predstavljali su povećanu prijetnju tokom 2021. godine, dok najveći rizik potiče od organizacija pristalica ideje o bjelačkoj superiornosti i anti-vladinih naoružanih grupa, kažu zvaničnici koji su se pozvali na izvještaj Kancelarije direktora Nacionalnih obavještajnih službi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG