Linkovi

Biden dobio treću dozu Pfizerove vakcine


Predsjednik Biden dobija treću dozu vakcine protiv COVID19, 27. septembra 2021.
Predsjednik Biden dobija treću dozu vakcine protiv COVID19, 27. septembra 2021.

Američki predsjednik Joe Biden dobio je dodatnu, treću dozu vakcine protiv COVID19, u nadi da će time pružiti snažan primjer Amerikancima o potrebi da se dobije booster doza, iako milioni građana još nisu primili ni prvu vakcinu.

Tokom vakcinacije, Biden je odbacio kritike da SAD treba da distribuiraju više vakcina širom svijeta, prije nego što dozvole treću dozu kod kuće.

"Uradićemo svoj dio posla", poručio je.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) prošle nedelje su podržali davanje dodatne doze Fajzer-Bajontek vakcine za Amerikance starije od 65 godina, odrasle osoba sa određenim zdravstvenim problemima i odrasle koji su izloženi virusu na svom radnom mjestu.

78-godišnji predsjednik izjavio je da će njegova supruga Džil takođe uskoro dobiti booster dozu.

Istog dana, dodatnu vakcinu je dobio i lider republikanaca u Senatu, Mič Mekonel, rekavši da je to bila "laka odluka", i dodao je da je preživio dječiju paralizu prije nego što su vakcine iskorijenile tu bolesti, i da je, cijelog života, zagovornik vakcinacije.

Dok naučnici imaju podijeljena mišljenja o potrebi za boosterima, imajući u vidu da toliko ljudi u SAD i drugim zemljama i dalje nije vakcinisano, Biden je u avgustu objavio inicijativu o dodatnoj vakcinaciji u pokušaju da se ojača zaštita od veoma zarazne, delta varijante virusa.

Za treću dozu se trenutno kvalifikuju samo oni koji su svoju poslednju dozu Pfizerove vakcine dobili prije najmanje šest mjeseci, kažu američki regulatori. Federalna uprava za hranu i lijekove još nije razmotrila zahtjev kompanije Moderna da se odbori njena booster doza a Johnnson i Johnson se još nije prijavio za dozvolu.

Američki zvaničnici kažu da je u toku "pandemija nevakcinisanih. Državni, lokalni i federalni zvaničnici kao i privatni poslodavci pokušavaju da zaustave širenje uvođenjem obavezne vakcinacije, ili obaveze učestalih testiranja.

Eksperti nastavljaju da se zalažu za vakcine dok velika regionalna žarišta virusa širom zemlje nastavljaju da opterećuju zdravstveni sistem. Medicinske sestre i ljekari su iscrpljeni zbog brojnih pacijenata a situaciju otežavaju i neki članovi zdravstvenog osoblja koji odbijaju da se vakcinišu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG