Linkovi

Biden pozitivan na kovid, ima blage simptome. Obratio se video porukom


Predsjednik SAD Joe Biden govori o klimatskim promjenama, u Masačusetsu (Foto: Reuters/Jonathan Ernst)
Predsjednik SAD Joe Biden govori o klimatskim promjenama, u Masačusetsu (Foto: Reuters/Jonathan Ernst)

Predsednik Sjedinjenih Država Joe Biden pozitivan je na COVID19, saopšteno je u četvrtak iz Bijele kuće. Biden, koji je primio dvije doze vakcine i dva bustera, ima veoma blage simptome, a počeo je da uzima i lijek pakslovid, navela je u saopštenju portparolka Karin Žan Pjer.

Bidenov ljekar Kevin O'Konor saopštio je u u međuvremenu da je predsjednik u srijedu uveče počeo da osjeća blage simptome, da mu curi nos i da je umoran sa povremenim suhim kašljem. O'Konor je u pismu portparolki Bijele kuće naveo da očekuje da će Biden, koji je prvi put testiran pozitivno na kovid, dobro reagovati na lijekove, prenosi agencija Reuters.

Žan Pjer je u saopštenju navela da će 79-godišnji Biden, u skladu sa smjernicama Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), "biti u izolaciji u Bijeloj kući i da će tokom tog perioda u potpunosti obavljati sve dužnosti".

"U skladu sa protokolom Bijele kuće za pozitivne kovid slučajeve, koji ide još dalje od smjernica CDC-a, on će nastaviti da radi u izolaciji dok ne bude negativan na testu. Kada bude negativan, vratiće se lično na posao", navodi se u saopštenju.

Žan Pjer je navela i da će predsjednik učestvovati u planiranim sastancima u četvrtak ujutro u Bijeloj kući telefonom ili preko aplikacije Zum, iz svoje rezidencije, a da će, zbog transparentnosti, Bijela kuća dnevno informisati javnost o "predsjednikovom statusu dok nastavlja da obavlja dužnost u izlolaciji".

U saopštenju se navodi i da će u skladu sa protokolom, "Bijela kuća informisati sve bliske kontakte predsjednika, uključujući članove Kongresa ili predstavnike medija koji su bili u kontaktu sa predsjednikom" tokom njegove posjete Masačusetsu u srijedu. Bidenov prethodni test na kovid, u utorak, bio je negativan, zaključuje se u saopštenju.

Biden je ovim povodom objavio i video poruku.

"Pretpostavljam da je do vas došla informacija da sam jutros bio pozitivan na kovid. Potpuno sam vakcinisan i primalac sam dvije dodatne doze. Simptomi su blagi. Veoma cijenim vaše interesovanje i brigu. Dobro sam i obavljam dosta posla. Cijenim vašu brigu – zadržite vjeru. Biće sve u redu", rekao je američki predsjednik u poluminutnoj poruci.

Bidenov prethodnik, Donald Trump, zarazio se kovidom 19 krajem 2020. godine i bio je u bolnici nekoliko dana.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG