Linkovi

Biden čestitao Kurban bajram muslimanima širom svijeta


Jill i Joe Biden
Jill i Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden i prva dama Jill čestitaju muslimanima Kurban bajram. Objavu prenosimo u cjelosti:

"Jill i ja upućujemo najbolje želje svima koji slave Kurban bajram, 'veliki praznik' islama. Bajramske tradicije obilježavaju priču o konačnoj vjernosti Ibrahima i njegove porodice Bogu i služe kao podsjetnik na važnost nesebičnosti, dobročinstva i služenja manje sretnima.

Ove godine – po prvi put – Bijela kuća slavi Kurban bajram okupljanjem lidera muslimanske zajednice, čiji su domaćini potpredsjednica Kamala Harris i njen suprug Douglas Emhoff. U Sjedinjenim Državama, ponosni smo što smo dom milionima muslimana koji obogaćuju kulturno tkivo naše nacije i doprinose našem zajedničkom prosperitetu. Cijenimo bezbroj doprinosa američkih muslimana našem društvu, od obrazovanja i zdravstvene zaštite do poslovanja i javnih službi. Njihovo prisustvo jača našu posvećenost različitosti, inkluziji i vjerskoj slobodi.

Dok se okupljamo sa voljenima i bavimo se djelima bogosluženja, dobročinstva i društvenog rada tokom ove svete prilike, obnovimo našu posvećenost vrijednostima koje nas povezuju: suosjećanju, empatiji i međusobnom poštovanju. Ovi principi su u osnovi i islama i američkog duha.

Dok muslimani širom svijeta slave Bajram, više od milion hodočasnika mirno obavlja svoje vjerske obaveze, hadž, na planini Arafa i Meki u Saudijskoj Arabiji — uključujući hiljade američkih muslimana — i ovdje u Americi, mi se pridružujemo radu obnavljanja naše posvećenosti težnji za mirom i boljim svijetom za sve. Hadž okuplja ljude sa svih kontinenata i kutaka svijeta, ostavljajući svoje ovosvjetske stvari i noseći jednostavnu, bijelu ihramsku odjeću u duhu jednakosti. Ova ideja je slična onima na kojima je izgrađena naša nacija - da smo svi stvoreni jednaki i da imamo pravo na život, slobodu i potragu za srećom.

Neka duh Kurban bajrama donese radost, mir i jedinstvo u vaša srca i domove. Radujemo se što ćemo ugostiti naše američke muslimanske hodočasnike koji su zaslužili titulu 'hadžija'. Njima i muslimanima širom svijeta želimo radostan i miran praznik. Sretan Bajram!"

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG