Linkovi

Biden:Moskva radi na jačanju svoje hegemonističke pozicije


Joe Biden, američki podpredsjednik
Joe Biden, američki podpredsjednik

Govoreći u washingtonskom institutu za političku analizu, Brookings, američki podpredsjednik je izjavio da je podrška Ukrajini važna za budućnost Amerike, za evropsku bezbjednost , i budućnost medjunarodnog poretka uopće.

Sve dok ukrajinski lideri vjeruju u provodjenje reformi svoje zemlje, Sjedinjene Države će stajati uz njih,kazao je gospodin Biden i dodao da američke sankcije nametnute na Rusiju moraju ostati na snazi sve dok se mirovni dogovor iz Minska u potpunosti ne provede.
Dogovor iz Minska, koji su prošlog februara potpisali Francuska, Njemačka, Rusija, Ukrajina i pro-ruski separatisti, predvidja obustavu vatre i povlačenje stranih vojnika i teškog oružja iz Ukrajine, što treba voditi dugotrajnom rješenju.

Amerika će se takodjer fokusirati na pomoć u rješavanju humanitarne tragedije koja je stvorena ruskom agresijom, kazao je američki podpredsjednik Biden.

Gospodin Biden je potom kazao da Rusija poduzima korake u cilju provociranja svojih evropskih susjeda, i jačanja svoje hegemonističke pozicije - što su do sada najoštrije riječi koje je direktno vladi u Moskvi uputio jedan visoki američki zvaničnik.

Otkako je preuzeo predsjednički položaj, Vladimir Putin se značajno promijenio, kazao je Biden. Oni koji su legalno odgovorni, su kriminalizirani, pokazao je prezir prema suverenitetu svojih susjeda, i zbog svega toga, svijet je danas drugačiji nego što je bio kada je Putin ponovno došao u Kremlj. No, kako se je on promijenio, tako se promjenio i naš fokus - bile su riječi američkog podpredsjednika.

Nastavit ćemo razotkrivati Rusiju pred svijetom. Putinova vizija budućnosti nema gotovo ništa da ponudi ruskom narodu osim mitova, što je recept za propast zaključio je Joe Biden.

XS
SM
MD
LG