Linkovi

Biden: Bez bilateralnog sastanka sa saudijskim prijestolonasljednikom


Predsjednik Joe Biden (Foto:REUTERS/Jonathan Ernst)
Predsjednik Joe Biden (Foto:REUTERS/Jonathan Ernst)

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak da se neće sastati sa saudijskim defakto vladarom Mohamedom bin Salmanom tokom bliskoistočne turneje narednog mjeseca i da će ga samo vidjeti u okviru šireg "međunarodnog sastanka".

"Neću se sastati sa bin Salmanom. Idem na međunarodni sastanak i on će u njemu učestvovati", rekao je Biden novinarima u petak, u odgovoru na pitanje kako će tokom posjete Saudijskoj Arabiji rješavati pitanje ubistva novinara dnevnika Washington Post Džamala Kašogija 2018. godine.

Biden je za vrijeme predizborne kampanje poručivao da će Saudijsku Arabiju "izopštiti iz međunarodne zajednice". Međutim, problemi sa rekordno visokim cijenama goriva komplikuju situaciju, s obzirom na to da SAD traže od najvećih proizvođača nafte da povećaju proizvodnju da bi se nadoknadio gubitak ruskih energenata poslije zapadnih sankcija uvedenih Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

Nakon što je preuzeo položaj, Biden je promijenio američku politiku prema Saudijskoj Arabiji i zauzeo oštriji stav zbog stanja ljudskih prava u toj zemlji, a naročito zbog ubistva Kašogija u konzulatu u Turskoj. Američke obavještajne agencije zaključile su da je princ Mohamed bio umiješan u ubistvo, što je saudijska vlada demantovala.

Bijela kuća je ovog mjeseca saopštila da se Bidenov stav nije promijenio. Napori Washingtona da poboljša odnose sa zalivskim monarhijama postali su još hitnija poslije ruske invazije na Ukrajinu, s obzirom na to da Evropa pokušava da smanji zavisnost od ruskih energenata.

SAD traže od zalivskih zemalja da javno osude Moskvu, prenosi agencija Reuters, pozivajući se na zapadne diplomate. Međutim, zalivske države pokušavaju da održe, kako navode, neutralan stav.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG