Linkovi

Reuters/Ipsos: Bidenov rejting 41%, Amerikanci zabrinuti za ekonomiju


Američki predsjednik Joe Biden drži dres Kansas City Chiefsa pored Patricka Mahomesa i Travisa Kelcea dok tim posjećuje Bijelu kuću kako bi proslavili svoju šampionsku sezonu i pobjedu u Super Bowlu LVII, u Washingtonu, 5. juna 2023.
Američki predsjednik Joe Biden drži dres Kansas City Chiefsa pored Patricka Mahomesa i Travisa Kelcea dok tim posjećuje Bijelu kuću kako bi proslavili svoju šampionsku sezonu i pobjedu u Super Bowlu LVII, u Washingtonu, 5. juna 2023.

Javno odobravanje američkog predsjednika Joea Bidena posljednjih je dana iznosilo 41 posto, blizu najnižeg nivoa njegovog predsjedništva, ali se malo promijenilo nakon napetih pregovora s republikancima u Kongresu oko duga savezne vlade, pokazala je anketa Reuters/Ipsos.

Četvorodnevna anketa, koja je završena u ponedjeljak, pokazala je marginalni porast Bidenove popularnosti u odnosu na prošli mjesec, kada je 40% ispitanika reklo da odobrava njegov učinak od preuzimanja dužnosti u januaru 2021. Anketa ima marginu greške od tri procenta.

Ekonomija je ostala najveća briga, usljed visokih stopa inflacije i pritiska centralnih bankara da ukrote cijene podizanjem kamatnih stopa, što je hipoteke i kredite za automobile učinilo skupljima.

Demokrata Biden postigao je sporazum prošle sedmice s predsjednikom Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinom McCarthyjem, najvišim izabranim republikanskim zvaničnikom, da suspenduje ograničenje federalnog zaduživanja nakon sedmica pregovora. Dogovor je izbjegao finansijsku katastrofu koja bi se dogodila da je vlada bila primorana da prestane da plaća svoje račune.

Anketa Reuters/Ipsos pokazala je da samo 27% Amerikanaca odobrava način na koji McCarthy obavlja svoj posao.

Oko 56% ispitanika u anketi podržalo je slanje većeg broja američkog oružja i finansijske pomoći Ukrajini u njenom ratu protiv invazijskih ruskih snaga, otprilike isti udio kao u februarskoj anketi.

Ali ta podrška nije ravnomjerno raspoređena na dvije političke stranke. Oko 73% demokrata reklo je da podržava veću pomoć, u poređenju sa 44% republikanaca.

Anketa Reuters/Ipsos prikupila je odgovore od 1.056 odraslih, koristeći nacionalno reprezentativan uzorak.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG