Linkovi

Bidenova administracija traži jednake plate za žene


U.S. Women's National Soccer Team players Margaret Purce and Megan Rapinoe peek over U.S. President Joe Biden’s shoulder as he signs an Equal Pay Day proclamation at the White House in Washington, U.S. March 24, 2021.
U.S. Women's National Soccer Team players Margaret Purce and Megan Rapinoe peek over U.S. President Joe Biden’s shoulder as he signs an Equal Pay Day proclamation at the White House in Washington, U.S. March 24, 2021.

Predsjednik Joe Biden i prva dama Jill Biden istakli su razliku u platama između američkih muškaraca i žena na događaju kojim je u srijedu s članovima američke ženske fudbalske reprezentacije obilježen Dan jednakih plata.

"Moja administracija će se boriti za jednake plate" rekao je Biden. "Riječ je o pravičnosti i pravdi, o tome da ispunjavamo svoje vrijednosti kao nacija. Jednaka plata čini nas sve jačim."

Dan jednakih plata svake se godine u SAD-u obilježava drugog datuma i označava koliko još dana prosječna Amerikanka mora raditi da bi zaradila ono što je prosječni muškarac zaradio u prethodnoj godini.

Amerikanke koje rade puno radno vrijeme, tokom cijele godine plaćene su u prosjeku 82 centa u odnosu na dolar koji se plaća muškarcima, pokazuju podaci Nacionalnog ženskog pravnog centra. Podaci pokazuju da je razlika u platama mnogo veća za žene crnkinje koje zarađuju 63 centa u odnosi na dolar koji zarađuje prosječni muškarac, te žene Latinoamerikanke koje u tom odnosu zarađuju 55 centi. Isti podaci pokazuju da razlika u platama među polovima postoji u 94% zanimanja.

Cecilia Rouse, predsjedavajuća Vijeća ekonomskih savjetnika Bijele kuće, rekla je da administracija poduzima radnje na smanjenju razlike u platama među polovima, što uključuje i podršku Zakonu o pravednim platama, koji je ponovo uveden prošlog mjeseca u Kongresu, a koji se zalaže za plaćeno porodiljsko i pristipačniju brigu o djeci.

"Biden-Harris administracija radi na tome da osigura da naše kćerke imaju iste mogućnosti kao i naši sinovi", rekla je Rouse novinarima na brifingu u srijedu.

Fokusiranje službenika administracije na rješavanje rodnih razlika u ekonomskim prilikama i radu, kao dijelu gradnje Bidenovog boljeg plana i njegove agende za žene, dobar je znak za neke analitičare.

"To je dobar znak da administracija promatra problem nejednakosti u platama u mnogo većem ekosistemu, gdje se već dugo ignorišu sistemske pristranosti i neefikasnosti, koje dovode do rodno zasnovane neravnopravnosti u ekonomskoj dobrobiti i ishodima", rekla je Kelly Dittmar, direktorica istraživanja u Centru za američke žene i politiku pri Institutu za politiku Eagleton na Rutgers Univerzitetu-Camden.

Predsjednikov poziv američkoj ženskoj fudbalskoj reprezentaciji naglašava ulogu sportiskinja u podizanju svijesti o razlikama u platama među polovima. Članice tima tužile su Američku fudbalsku federaciju 2019. godine, tvrdeći da im nije isplaćena jednaka plata u odnosu na primanja muškog tima. Sljedeće saslušanje u ovom predmetu očekuje se u junu.

U.S. Women’s National Soccer Team players Purce and Rapinoe join U.S. President Biden and the first lady for an Equal Pay for women proclamation at the White House in Washington.
U.S. Women’s National Soccer Team players Purce and Rapinoe join U.S. President Biden and the first lady for an Equal Pay for women proclamation at the White House in Washington.

Među članicama tima koje su prisustvovale događaju u Bijeloj kući bila je i zvijezda Megan Rapinoe, koja se 2019. zavjetovala da neće posjetiti Bijelu kuću dok je Donald Trump na funkciji. Rapinoe, koja je lezbijka i aktivistica za jednake plate, sukobila se s Trumpom na Twitteru zbog politika za koje je smatrala da su usmjerene protiv rodne ravnopravnosti i LGBTQ zajednice.

Dvostruka prvakinja Svjetskog kupa istakla je napore sa kojim se suočavaju profesionalne sportistkinje. "Uprkos tim pobjedama, obezvrijeđena sam, ne poštuju me i odbacuju jer sam žena. I rečeno mi je da ne zaslužujem ništa više od toga jer sam žena", rekla je Rapinoe. "Uprkos svim pobjedama, i dalje sam plaćena manje od muškaraca koji rade isti posao kao i ja."

Saslušanje na Dan jednakih plata

U srijedu je Odbor za nadzor i reforme Predstavničkog doma održao saslušanje u čast Dana jednakih plata kako bi ispitao ekonomsku štetu uzrokovanu dugotrajnom rodnom nejednakošću, koju je pogoršala pandemija koronavirusa, posebno za obojene žene.

Republikanci su blokirali Zakon o pravednim platama, pozivajući se na to da je poređenje između plata muškaraca i žena poređenje "jabuka s jabukama" i da je često uzrokovano odlukama žena o vlastitoj karijeri.

"To nije zbog široko rasprostranjene diskriminacije", rekla je republikanska zakonodavka Nancy Mace na saslušanju, dodajući da su "žene općenito spremne mijenjati veće plate za veću fleksibilnost."

Konzervativci tvrde da zakoni koji forsiraju okončanje razlike u platama ostavljaju malo prostora za individualni izbor.

"Zakonodavstvo usmjereno na suzbijanje takozvane razlike u platama moglo bi rezultirati stvaranje jednoličnosti u svim poslovima i visinama plata," rekla je Rachel Greszler, konzervativna istraživačica pri Heritage Foundation.

Takvo tumačenje, međutim, odbacila je C. Nicole Mason, predsjednica Instituta za istraživanje ženskih politika, koja je svjedočila na saslušanju.

"To je rezultat sistemskog potcjenjivanja ženskog doprinosa, vještina i talenata u radnoj snazi i društvu", rekla je Mason. "Možemo i trebamo biti bolji od toga."

Uticaj pandemije

Razlika u visini plata između polova se povećala, jer je COVID-19 potisnuo žene iz radne snage.

"Sada radi 4,2 miliona žena manje nego u februaru 2020. godine, velikim dijelom i zbog pandemije", rekla je Heather Boushey, članica Vijeća ekonomskih savjetnika Bidenove administracije.

First lady Jill Biden speaks at the 2021 International Women of Courage Award virtual ceremony at the US State Department, March 8, 2021.
First lady Jill Biden speaks at the 2021 International Women of Courage Award virtual ceremony at the US State Department, March 8, 2021.

Prva dama dr Jill Biden istakla je hitnost rješavanja razlika u platama koje je pogoršala pandemija. "Ovo pitanje je mnogo značajnije od broja na platnom čeku. Naš rad daje nam osjećaj svrhe", rekla je.

Dugoročna cijena ovih izgubljenih primanja i odsustva radne snage biće visoka ukoliko kreatori politika ne investiraju u snažan oporavak žena, rekla je Jessica Mason, viša politička analitičarka pri Nacionalnom partnerstvu za žene i porodice.

Mason je dodala da bi se razlika u platama u ovogodišnjim podacima mogla bezobrazno poboljšati, jer se broje samo žene i muškarci koji imaju posao, dok je pandemija uništila radna mjesta toliko žena koje su na dnu platne ljestvice. "Kreatori politika trebali bi se čuvati statističkih fatamorgana", rekla je Mason.

Sjedinjene Države zauzimaju 53. mjesto u posljednjem Izvještaju o globalnim rodnim razlikama, i nalaze se daleko iza ostalih zemalja u razvoju.

XS
SM
MD
LG