Linkovi

Bidenova administracija uvela nove sankcije Bjelorusiji


Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko na konferenciji za novinare u Minsku, 9. august 2021. (Foto: Nikolay Petrov/BelTA photo via AP)
Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko na konferenciji za novinare u Minsku, 9. august 2021. (Foto: Nikolay Petrov/BelTA photo via AP)

Sjedinjene Države, u koordinaciji sa Britanijom i Kanadom, uvele su u ponedjeljak nove sankcije Bjelorusiji, na godišnjicu početka protesta protiv rezultata predsjedničkih izbora u toj zemlji za koje mnogi smatraju da su namješteni. 

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko se od tada oštro obračunao sa mirnim učesnicima protesta i političkim protivnicima.

"Umjesto da poštuje jasnu izrečenu volju bjeloruskog naroda, Lukašenkov režim je počinio izbornu prevaru, poslije koje je uslijedila brutalna kampanja represije da bi se ugušili suprotni stavovi. Od privođenja hiljada mirnih demonstranata do pritvaranja više od 500 aktivista, lidera civilnog društva i novinara kao političkih zatvorenika, te prinudnog preusmjeravanja međunarodnog leta - čime su prekršene međunarodne norme - potezi Lukašenkovog režima predstavljaju nelegitiman napor da se zadrži vlast po svaku cijenu", poručio je u saopštenju američki predsjednik Joe Biden.

Mete novih kaznenih mjera Washingtona, Otawe i Londona, su bjeloruski građevinski i energetski sektor, proizvodnja kalijumske soli i industrija duhana, za koje je američki Sekretarijat za finansije ocijenio da su "novčanici" Lukašenkove vlade.

"Zajedno sa kanadskim i britanskim partnerima, iskazujemo dalju međunarodnu osudu nedemokratskih poteza Lukašenkovog režima", saopštila je sekretarica za finansije Janet Yellen​.

Među entitetima koje su američke vlasti stavile na crnu listu je državna kompanija "Belaruskali" koja proizvodi kalijum, jedan od primarnih izvoza zemlje.

U odgovoru na britanske sankcije, najavljene prije američkih, Lukašenko je optužio London da je "američki potrčko". Na jednosatnoj konferenciji za novinare je odbacio optužbe da je diktator i ustvrdio da je akcijama protiv demonstranata i političkih protivnika odbranio Bjelorusiju od puča.

Britanija i Sjedinjene Države prethodno su kaznile pojedinice u Bjelorusiji, zamrzavanjem imovine i uvođenjem zabrane putovanja, ali to nije uticalo na ponašanje bjeloruskog predsjednika koji je na vlasti od 1994. godine.

"Sjedinjene Države ponovo traže od bjeloruskih vlasti da okončaju obračun sa pripadnicima civilnog društva, medijima, sportistima, učenicima, pravnicima i drugim građanima, odmah oslobode sve političke zatvorenike, započnu istinski dijalog sa demokratskom opozicijom i civilnim društvom i održi slobodne i fer izbore pod međunarnom prismotrom", naglasio je u saopštenju američki državni sekretar Antony Blinken.

Blinken je najavio da će Washington "nastaviti da sarađuje sa međunarodnim partnerima da bi odgovarali oni koji su kršili ljudska prava u Bjelorusiji".

XS
SM
MD
LG