Linkovi

'Bh. povorka ponosa' nakon napada u Banja Luci: Policija nas je izvela i ostavila nezaštićene


Banja Luka, Bosna i Hercegovina, Policija ispred kancelarije Transparency Internationala nakon napada na aktiviste, 18.03.2023.
Banja Luka, Bosna i Hercegovina, Policija ispred kancelarije Transparency Internationala nakon napada na aktiviste, 18.03.2023.

Napad na članove i članice Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa i članove LGBTIQ zajednice je bio zločin iz mržnje na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, navode iz Bh. povorke ponosa.

U subotu u večernjim satima, nepoznate maskirane osobe fizički su napale aktiviste i novinare pri čemu je nekoliko osoba povrijeđeno, rekli su očevici za Radio Slobodna Evropa.

"Važno je naglasiti da je policija došla prije napada u prostorije gdje smo mi kao članovi/ice Bh. povorke ponosa trebali da se na tajnoj lokaciji sklonimo kako bismo bili sigurni.

Policija nas je istjerala iz objekta u privatnom vlasništvu i rekla da ne možemo biti ni tu, te da nismo nigdje sigurni, da se raziđemo jer imaju dojave da huligani znaju gdje smo.

Naglasili su da nismo nigdje sigurni i da odmah idemo iz Banja Luke. Policija nas je planski izvela ispred, ostavila nas nezaštićene na sred ulice, te su otišli s policijskim automobilom. Pet minuta kasnije su se vratili i stali ispod kuće, te je par trenutaka kasnije iza njih došla grupa između 30 i 40 nasilnika/huligana. Policija je bila tu i nije ništa učinila, već je dopustila nasilje", navode iz Bh. povorke ponosa.

Ranije u subotu policija u Banjoj Luci je zabranila događaj na kojem je bila planirana projekcija filma "Pride", te panel-diskusija i neformalno druženje uz muziku.

"Poručujemo javnosti i svima koji pokušavaju iznositi lažne i iskrivljene informacije - ne, nismo šetali, ne nije bilo nikakvo organizirano okupljanje. Zabranjeni događaj koji smo trebali organizirati je otkazan i nismo bili niti blizu te lokacije", poručili su u nedjelju iz Bh. povorke ponosa.

Iz ove organizacije kažu da odgovornima, osim policije, smatraju "političke zvaničnike, "naročito predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, te gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića, koji su huškali i pozivali na zabranu našeg postojanja”.

Nakon napada na aktiviste i novinare reagirali su iz Ureda visokog predstavnika i Ambasade SAD-a u BiH i poručili da vlasti RS-a trebaju privesti odgovorna za napad.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG