Linkovi

Bh. film 'Quo Vadis, Aida?' nominiran za najbolji evropski film


Film "Quo vadis, Aida?" prikazan je u bivšoj Fabrici akumulatora u Potočarima
Film "Quo vadis, Aida?" prikazan je u bivšoj Fabrici akumulatora u Potočarima

Film "Quo Vadis, Aida?", bh. redateljice Jasmile Žbanić, nominiran je za najbolji evropski film u 2021. godini.

Odlučila je to Evropska filmska akademija koja je objavila nominacije za najveća dostignuća europske kinematografije u protekloj i ovoj godini, saopćila je produkcijska kuća "Deblokada" iz Sarajeva.

Film govori o genocidu u Srebrenici, gradu na istoku BiH u entitetu Republika Srpska (RS), i prvi je igrani film na ovu temu.

Film "Quo Vadis, Aida?" nominiran je u četiri od pet najvažnijih kategorija za nagrade koje dodjeljuje Evropska filmska akademija.

Među ostalim, Jasmila Žbanić nominirana je za najbolju evropsku redateljicu i scenaristicu, a Jasna Đuričić za najbolju evropsku glumicu.

Film “Quo Vadis, Aida? “ nominiran je i za Evropsku univerzitetsku filmsku nagradu koja se dodjeljuje od studenata evropskih univerziteta, prenosi novinska agenija Fena.

Iz "Deblokade" ističu da nominacije predstavljaju još jedno veliko priznanje za ovaj film koji je, kako navode, obilježio svjetsku kinematografiju u 2020. i 2021. godini.

Nakon premijere na Venecija Film Festivalu film, ovaj film bio je nominiran za nagradu Američke filmske akademije "Oscar", te nagrade Britanske filmske akademije BAFTA.

Također, dobitnik je i Independent Spirit Awards, te više od 30 nagrada na različitim svjetskim festivalima.

Za nominirane filmove glasalo je više od 4.100 članova Evropske filmske akademije, a ceremonija dodjele nagrada bit će održana 11. decembra u Berlinskoj areni.

Radnja filma "Quo Vadis, Aida?" dešava se u julu 1995, a glavni lik je Aida, prevoditeljica za Ujedinjene narode (UN), koja pokušava da spasi svoju porodicu nakon što Vojska Republike Srpske zauzima Srebrenicu.

Žbanić je napisala scenario i režirala film, a u glavnim ulogama su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković.

Svjetska premijera održana je na 77. Venecija film festivalu, dok je u Bosni i Hercegovini premijerno prikazan u oktobru prošle godine u Memorijalnom centru Potočari, nadomak Srebrenice, gdje je u genocidu stradalo oko 8.000 Bošnjaka.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG