Linkovi

Bezos najavio da će se odreći većeg dijela bogatstva


Osnivač Amazona Jeff Bezos (Foto: AP Photo/John Locher)
Osnivač Amazona Jeff Bezos (Foto: AP Photo/John Locher)

Osnivač kompanije Amazon Jeff Bezos najavio je da će se za života odreći većeg dijela svog bogastva i tako postao jedan u nizu milijardera koji su obećali da će donirati većinu zarađenog novca.

Bezos, koji je prema proceni časopisa Forbes "vrijedan" oko 124,1 milijardu dolara, to je objavio u zajedničkom intervjuu za kablovsku mrežu CNN sa devojkom Lauren Sanchez, koji je objavljen u ponedeljak.

Američki milijarder nije precizirao kako - ili kome - će dati svoj novac, ali je dodao da sa Sanchez radi na izgradnji "kapaciteta" za to.

"Težak dio je utvrditi kako da se to uradi na uzvišeni način. Nije lako. Razvoj Amazona nije bio lak. Zahtijevao je mnogo napornog rada i veoma pametne kolege. I ja - kao i Lauren - shvatili smo da je filantropija slična. Nije laka. Veoma je teška", rekao je Bezos.

Bezos je ranije bio na meti kritika zato što nije bio dio kampanje, koju su pokrenuli Bill Gates, Melinda French Gates i Warren Buffet kojom su se milijarderi podsticali da kroz filantropiju doniraju veći dio svog bogatstva.

Bezosova bivša supruga McKenzie Scott postala je dio te kampanje 2019. godine i od tada je istaknuto lice u svetu filantropije. Novac je, često tajno, davala dobrotvornim organizacijama širom zemlje. Posljednje tri godine donirala je više od 12 milijardi dolara istorijski crnačkim koledžima i univerzitetima, grupama za zaštitu prava žena i drugim nevladinim organizacijama.

Bezos, koji se razveo od Scott od 2019. godine, prošle godine se povukao sa mjesta izvršnog direktora Amazona da bi više vremena posvetio filantropiji i drugim projektima. Među drugim donacijama, obećao je da će dati 10 milijardi dolara za borbu protiv klimatskog promjena. Prošle godine dao je 510,7 miliona dolara u dobrotvorne svrhe.

Bezos i Sanchez su prošle subote najavili da će dati donaciju od 100 miliona dolara pjevačici Dolly Parton, koja je poznata po svom filantropskom radu koji je pomogao da se proizvede Modernina vakcina protiv Covida. Sličnu donaciju dali su kuharu Joseu Andresu, također poznatom po filantropskom radu, i saradniku CNN-a Van Jonesu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG