Linkovi

Bezglutenska ishrana dobija sve vise sljedbenika


Raste američki apetit za bezglutenskim proizvodima
Raste američki apetit za bezglutenskim proizvodima

Prodaja proizvoda koji ne sadrže gluten, protein pšenice, ječma i raži, žitarica koje su bogate glutenom, premašila prošle godine vrijednost od 6,2 milijardi dolara

Ishrana bez glutena trend je koji brzo raste u Sjedinjenim Državama. Nedavno ispitivanje tržišta pokazalo je da je prošle godine prodaja proizvoda koji ne sadrže gluten, protein pšenice, ječma i raži, žitarica koje su glutenom bogate, premašila brojku od 6,2 milijardi dolara. Što je gluten, zašto je hrana bez glutena postala tako tražena i popularna?

Pekara Lucy’s, u Norfolku, u Virginiji, ispunjena je zanosnim mirisom svježe ispečenih kolačića. Izgledaju kao i svi drugi obični kolačići i keksi koje nalazimo u trgovinama. Ali Lucy Gibney, liječnica hitne pomoći i osnivatelj pekare, kaže da su oni sve samo ne obični.

“Posebni su, jer ne koristim recepte s tipičnim sastojcima. Većina kolačića napravljena je od pšeničnog brašna, maslaca i jaja. Nijedno od toga nije u našim receptima.”

A nema u Lucynim kolačićima ni glutena, proteina koji nalazimo u pšenici, ječmu, raži, a na koji su mnogi ljudi osjetljivi, alergični.

“Počela sam ih raditi kod kuće, za sina, koji je alergičan na izvjesne namirnice, ne smije jesti gluten, mlijeko ili jaja, kikiriki i orašaste plodove.”

Ono što je počelo s posebnim receptima samo za sina pretvorilo se, za četiri godine, u biznis koji ove godine očekuje zaradu od pet milijuna dolara. Na nedavnom sajmu hrane – Fancy Food Show , održanom u Washingtonu, štand pekare Lucy’s imao je brojne mušterije. Marilyn Klemm, vlasnica trgovina u saveznoj državi New Hampshire, potencijalni je kupac.“Svidjelo mi se ono što sam vidjela na Lucynom web siteu. Zato sam i došla. Moje mušterije sve više i više traže proizvode bez glutena.”

Ted Vogelman radi za 25 godina staru kompaniju Sticky Fingers Bakeries, iz države Washington. Proizvodi tuljke za sladoled bez glutena.
“Upravo smo počeli s njihovom proizvodnjom, za ovaj sajam, zato što mušterije od nas traže da pravimo i one bez glutena.”

Sticky Fingers i Lucy’s dvije su od tri stotine kompanija koje su na sajmu u Washingtonu predstavile svoje proizvode bez glutena, kaže Louise Krammer.
“To je veliki porast. Prije nekoliko godina, na sajmu smo imali možda 20 do 40 kompanija s proizvodima bez glutena. Sada vidimo ne samo više njih nego i više kvalitetnijih proizvoda.”

Alessio Fasano, direktor Centra za celijačnu bolest (glutensku enteropatiju), pri Sveučilištu Marylanda, kaže da nije iznanađen novim zanimanjem za proizvode bez glutena.
“Jedan od razloga je taj da je celijačna bolest, najpoznatiji i najčešće proučavani zdravstveni problem vezan uz gluten, puno raširenija nego što smo do sada vjerovali. Osim celijačne bolesti, imamo i alergiju na gluten od koje pati oko šest posto stanovništva ili 18 milijuna osoba.”

Dr. Fasano kaže da je osjetljivost na gluten, koja ima široki raspon simptoma, od glavobolja do neplodnosti, prvo bila identificirana kod Evropljana. Sada je sve više ima u zemljama sjeverne Afrike, Bliskog Istoka i u Kini.

Čak i oni koji vrlo dobro podnose gluten ponekad sami biraju da ga ne unose u organizam.

“Ne patim od alergije na gluten,” kaže jedna posjetiteljica sajma, “ali kad jedem hranu u kojoj nema glutena, osjećam se bolje.”

Što je veći broj potrošača koji nastoje isključiti gluten iz svoje prehrane, ali sebe ne nužno lišiti ukusne hrane, to sve više raste broj proizvoda bez glutena koji iz specijaliziranih stižu i na police običnih trgovina.
XS
SM
MD
LG