Linkovi

Bez predsjedničkog favorita, republikanci se okreću Donaldu Trumpu


Donald Trump na Danima Gruzije u New Yorku
Donald Trump na Danima Gruzije u New Yorku

Donald Trump ima novaca i Amerikanci znaju tko je on. To su u američkoj politici dvije važne stvari – a njegovim mogućim protivnicima za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke nedostaju obje.

Prema najnovijim anketama, među mogućim kandidatima za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke, na izborima sljedeće godine, sve je popularniji poslovni mogul Donald Trump. Iako Trump još uvijek razmišlja da li da se kandidira za Bijelu kuću, ova je mogućnost prilično razveselila mnoge republikance, koji inače – u ovom trenutku – ne vide dobrog protivnika Baracku Obami.

Donald Trump ima novaca i Amerikanci znaju tko je on. To su u američkoj politici dvije važne stvari – a njegovim mogućim protivnicima za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke nedostaju obje. Trumpov biznis s nekretninama godišnje ostvari zaradu od više milijardi dolara. Osim toga, Trump ima i popularan televizijski reality program Apprentice, koji ga je učinio još poznatijim.

Sada je ovaj živopisni čovjek najavio da razmišlja i o Bijeloj kući, iako se do sada nije previše bavio politikom. Prema nekim anketama, među republikanskim je glasačima on sada jedan od najpopularnijih, ako ne i najpopularniji potencijalni kandidat. Zato sada Trumpa na televiziji sve češće pitaju i o politici.

Evo što je rekao o problemu sve skupljeg benzina. Po Donaldu Trumpu – problem je u inozemstvu: "Svijet nas naprosto uništava. Druge nas zemlje jednostavno iscrpljuju svojim ponašanjem. Isto tako i OPEC. Moje je mišljenje da bi se sve te zemlje trebale početi brinuti same za sebe, a ne da čekaju našu pomoć."

Jedan od primjera je Kina. Prema Trumpu, Washington bi se u trgovinskim odnosima s tom zemljom morao oštrije postaviti: "Ja bih uveo dodatni porez na svaki kineski proizvod od 25 posto. Vidjet ćete da bi Kinezi odmah promijenili svoje ponašanje, jer bi ih bilo strah da ćemo uništiti njihovu ekonomiju."

Donald Trump se također izdvojio iz grupe potencijalnih republikanskih kandidata za Bijelu kuću i po tome što je obnovio raspre o mjestu rođenja predsjednika Obame. Naime, u konzervativnim krugovima i dalje ima onih koji tvrde da predsjednikov rodni list, izdan na Havajima 1961., nikada nije pronađen i to zato što je Barack Obama, u stvari, tvrde oni, rođen u Keniji. A predsjednik Sjedinjenih Država – prema ustavu – mora biti osoba rođena na američkom teritoriju.

Moguća kandidatura Donalda Trumpa podigla je entuzijazam jednog dijela baze Republikanske stranke, koji je nezadovoljan sadašnjim izborom potencijalnih protivnika Baracka Obame. Oni misle da stranka zbog toga ima male šanse da sljedeće godine osvoji Bijelu kuću.

O šansama republikanaca govori John Fortier iz washingtonskog think-tanka koji se zove Bipartisan Policy Center: "Kada bi se predsjednički izbori održavali uskoro, i kada bi Republikanska stranka imala kompetentnog kandidata – onda bi se moglo reći da će utrka biti neizvjesna. Iako predsjednik države ima određenu prednost, mislim da bi u tom slučaju bilo prilično neizvjesno tko će pobijediti."

Od Drugog svjetskog rata, samo dva predsjednika nisu uspjela osigurati drugi mandat – bili su to Jimmy Carter 1980. i George Bush Sr. 1992.

U oba slučaja ključni razlog njihovom porazu bila je loša ekonomija.

XS
SM
MD
LG