Linkovi

'Beyond the 11th' - udovice iz New Yorka pomažu udovicama u Afganistanu


Susan Retik Ger s Afganistankama kojima je pomogla njezina organizacija
Susan Retik Ger s Afganistankama kojima je pomogla njezina organizacija

Razia Jan: "Ove žene koje do sada nisu ni mogle izbrojiti novac, sada čitaju i pišu, i pomažu svojoj djeci. Pokušavamo dobiti i dozvolu Ministarstva obrazovanja da organiziramo i neki oblik višeg školstva."

“Beyond the 11th” je organizacija koju su utemeljile dvije udovice čiji su muževi živote izgubili u terorističkim napadima 11. rujna 2001. Cilj ove organizacije je da afganistanskim udovicama pruže potporu i resurse koji su im potrebni kako bi ponovno izgradile svoje živote i pomogle u izgradnji svoje zemlje.

Kako bi se nastavio život nakon tragedije potrebna je snaga i hrabrost, a često je potrebno i pokušati nadići svoju vlasitu bol i pomoći drugima. To je ideja s kojom je počela organizacija “Beyond the 11th”. Susan Retik Ger i Patti Quigley izgubile su supruge u terorističkim napadima 11. rujna. Susan kaže da su utjehu našle u tome što pomažu afganistanskim udovicama putem obrazovanja i zaposlenja. Njihova neprofitna organizacija, “Beyond the 11th” skreće pozor na teškoće s kojima su sučeljene afganistanske žene, te prikuplja novac kako bi im pokušale pomoći. Susan Retik Ger kaže da su, od osnutka ove organizacije 2003, sakupile oko 600 tisuća dolara za neprofitne organizacije u Afganistnau: "Birali smo programe koji donose prihod, jer vjerujemo da ove žene trebaju biti u mogućnosti da skrbe za sebe i svoje obitelji. Ako mogu naučiti neki zanat ili vještinu koja će im omogućiti da zarade, onda će moći poslati djecu u školu."

U svibnju 2006, Retik Ger i Quigley posjetile su Afganistan, i susrele se s mnogim ženama koje su imale koristi od programa ove organizacije. U gradu Bamyan, organizacija Arza pomaže ženama da zarade tako što ih podučava vještini tkanja tepiha. "Ne samo da prave tepihe i zarađuju novac, nego uz to tražimo da niti jedna od njih ne smije biti mlađa od 15 godina, jer djeca trebaju biti u školi" - kaže Razia Jan, glasnogovornica organizacije Arzu. Ona nastavlja da imaju i program opismenjavanja: "Ove žene koje do sada nisu ni mogle izbrojiti novac, sada čitaju i pišu, i pomažu svojoj djeci. Pokušavamo dobiti i dozvolu Ministarstva obrazovanja da držimo i neki oblik višeg školstva."

Organizacija Arzu također vodi prvi centar za žene u Afganistanu, u sklopu kojeg je i staklenik u kom mogu saditi cvijeće i povrće, te prostorije gdje se mogu kupati. Žene se mogu družiti uz čaj, dok njihova djeca uživaju u igralištu. "U Bamyanu živi 81 obitelj, a svaka od njih ima oko 20 do 30 članova. Mi svima njima pomažemo. Nudimo i zdravstveno obrazovanje, a ove žene nisu izgubile niti jedno dijete. Pobrinuli smo se da svi budu cijepljeni, a održavamo i zdravstvene radionice, tako da se ljudi oporavljaju" - kaže Razia Jan.

Ona je uvjerena da je za njihov napredak zaslužna organizacija “Beyond the 11th”. Godine 2010. Susan Retik Ger dobila je predsjedničku medalju, drugo najviše civilno odličje. Zajedno s još 12 drugih, njoj je dodjeljena ova počast za požrtvovani rad, koji služi kao primjer kako jedna osoba može učiniti velike stvari. Susan kaže da je pomaganje drugima najbolji način da pomogne samoj sebi, te dodaje da je za nju velika nagrada osjećaj da pomaže ženama i udovicama u Afganistanu da pronađu svoj vlastiti glas i obnove svoju zemlju.

XS
SM
MD
LG